Král odešel, ať žije král – Peter Gabriel

Muzikant, který je ve světě progresivního rocku obrovský pojem. V roce 1967 spoluzakládá Peter Gabriel s Tony Banksem, Mike Rutherfordem a dalšími jednu z nejdůležitějších skupin art/progresive rocku ve světě – skupinu Genesis.

Skupina Genesis vznikla v roce 1967 jako hudební projekt studentů Charterhouse v anglickém Surrey. Genesis hráli umírněně instrumentovaný, lehce folkovo-popově laděný rock, který se na konci šedesátých let hodně špatně prodával, ale skupina se odmítala vzdát své vize.

Peter Gabriel byl v Genesis hlavním zpěvákem, krom toho hrál i na flétnu a společně s ostatními členy se podílel i na psaní všech songů. S Genesis nahrál celkem 6 studiových alb, které se již po roce 1970 prodávaly skvěle nejen v rodné Anglii, ale i ve Státech nebo v Německu. Skladba I Know What I Like (In Your Wardrobe) dokonce bodovala na 21. pozici britské singlové hitparády.

Po 8 létech, v roce 1975, Gabriel Genesis opouští, aby se vydal na vcelku úspěšnou sólovou dráhu.

Jeho pěvecký nástupce, Phil Collins, přichází do Genesis v polovině roku 1970, původně jen jako bubeník. Po odchodu Gabriela ale plně přebírá jeho roli sólového zpěváka.

Phil Collins nazpíval s Genesis celkem 8 studiových alb, které ale postupně tíhly více k popu než k art/progresivnímu rocku, kde to vše původně začalo. V Genesis působil Collins jako zpěvák celkem 21 let.

Dodnes se hudební fajnšmekři přou, jestli byla lepší hudební etapa s Gabrielem nebo s Collinsem. Jisté je, že oba jsou v hudebním světě uznávané persony.

 

Autor: Jiří Ručka | sobota 7.7.2018 19:55 | karma článku: 15,26 | přečteno: 749x