Král odešel, ať žije král – Michael Vescera

Nejenom v Evropě nebo v USA umí hrát dobrý Metal, ale i v Zemi vycházejícího slunce jsou kvalitní metalové spolky, které dokážou dát těm evropským či americkým pěkně „na prdel“.

Jedním z nich je japonský metalový band Loudness. V něm se na začátku roku 1989 objevil americký zpěvák Michael Vescera, který před příchodem do Japonska vedl vcelku úspěšný heavymetalový band Obsession.

Příchod Vescery do Loudness byl jednoznačně marketingový tah. Loudness chtěli více prorazit na americký trh. Dopomoct tomu měl nejen Vescera, ale i najatý ostřílený producent Roger Probert, který produkoval např. alba skupiny Fates Warning. Ten se zhostil produkce desky Soldier of Fortune (18. místo na japonské albové hitparádě).

Vescera natočil z Loudness dvě úspěšné desky, i když ta druhá byla z více než poloviny rekapitulaci upravených hitů skupiny z let minulých, jen přezpívaných Vescerou. Přesto se dostala do Top 10 japonských rockových alb.

Po dvouletém „poslání“ Vescera Loudness opouští a vrací se zpět do Států, aby obnovil s novými muzikanty nefunkční Obsession. Od roku 1994 pak zpíval u švédského kytarového mága Yngwie Malmsteena.

Po následné misi zpěváka Yamady (trvala 9 let) se v roce 2000 do Loudness navrací původní zpěvák Minoru Niihara, který tam zpívá dodnes. Celkem je Niihara členem Loudness již 26 let, přesto není v Evropě ani v USA tolik opěvován jako Vescera.

Niihara natočil s Loudness celkem 21 studiových alb, což není málo.

Autor: Jiří Ručka | sobota 7.7.2018 12:15 | karma článku: 7,85 | přečteno: 211x