Král odešel, ať žije král – Michael Kiske

Tento hamburský rodák se neodmyslitelně zapsal do historie speed/power metalu jako člen skupiny Helloween.

Michael Kiske nastoupil k Helloween v roce 1986, těsně před natáčením nejdůležitějšího alba v historii této německé bandy. Deska Keeper of the Seven Keys: Part I vyšla 23. května 1987 a třeba ve Státech dosáhla na 104. pozici albového žebříčku. Na zcela neznámou skupinu z neanglicky mluvící země je to dost slušný výkon.

Kiske natočil s Helloween ještě další tři neméně úspěšné alba, aby se před prázdninami roku 1993 z Helloween odporoučel. Celkem zpíval KiskeHelloween 7 let.  

Jeho nástupce Andi Deris přišel do Helloween z jiné německé metalové skupiny - z Pink Cream 69, na začátku roku 1994. S Helloween natočil celkem 10 studiových alb a dvě live desky. Postupem let se stal vůdčí osobnosti „Dyní“, kde působí dodnes, což je 24 let.

V roce 2016 se spojili 2 bývalí členové se současnou sestavou skupiny Helloween (nesporný marketingový tah), aby vyrazili na společné celosvětové turné. Těmito členy není nikdo jiný než Michael Kiske a Kai Hansen (pěvecký předchůdce Kiskeho a první kytarista skupiny).

I když se koncertní setlist Helloweenu skládá převážně ze skladeb, které nazpíval Andi Deris, fanoušci skupiny by jim neodpustili, kdyby nezařadili staré „fláky“ z období, kdy za mikrofonem královal Michael Kiske. Proto při každém živém hraní musí zaznít Future World nebo I Want Out.

 

Autor: Jiří Ručka | sobota 7.7.2018 6:47 | karma článku: 16,00 | přečteno: 1403x