Král odešel, ať žije král – Manny Charlton

Ve světě „rock ´n´ rollu“ se neprosadilo mnoho rodilých Španělů. Asi nejvěhlasnějším je kytarista skotských hardrockerů Nazareth – Manuel Charlton.

Manny byl u toho, když vznikl nepochybně nejznámější skotský rockový band. Kapela Nazareth. Společně se zpěvákem Danem McCaffertym utvořili originální sound skupiny. Danyho chraplák spojený s bluesově laděnou Mannyho kytarou, doplněné o baskytaru Peta Agnewa, zná snad každý hudební nadšenec.

Nazareth hrál Charlton celkem 22 let a krom kytary se podílel i na produkování 7 alb, a to včetně toho nejúspěšnějšího v historii skupiny – Hair of the Dog, kterého se jen ve Státech prodalo více než 2 miliony kopií. Celkem natočil CharltonNazareth 17 studiových alb.

Ještě o 2 roky déle, tedy 24 let, hraje na kytaru v Nazareth aberdeenský rodák Jimmy Murrison. I on se chopil krom kytary producentského žezla, ale za jeho éry už nevznikly hity typu Telegram, Razamanaz, Sunshine nebo My White Bicycle.

Murrison natočil s Nazareth 4 studiová alba. Páté - Tattooed on My Brain - by mělo vyjít v září tohoto roku. Bude první po odchodu zpěváka Danyho McCaffertyho.

Autor: Jiří Ručka | pondělí 23.7.2018 16:30 | karma článku: 16,47 | přečteno: 443x