Král odešel, ať žije král – Kirk Hammett

V roce 1983 nastupuje k rozjíždějícímu se thrashovému kolosu Metallica potomek filipínské matky a irského otce, kytarista Kirk Hammett, aby nahradil vyhodivšího Davea Mustaina.

Dřív než okusí slávu u „Metly“, rozjíždí ještě coby sedmnáctiletý spolu s Carltonem Melsonem, Tomem Huntingem a dalšími, thrashmetalovou smečku Exodus. To se psal rok 1979 a v Evropě byla na startu Nová vlna britského Heavy Metalu. Exodus chtějí být tvrdší a zběsilejší než evropské heavy bandy.

V roce 1982 vydávají Exodus první demo s názvem 1982 Demo. To už v kapele hrál na kytaru i Gary Holt (dnes taktéž Slayer). V mezičase si chodil Kirk Hammett zdokonalovat ve hře na kytaru k „panu učiteli“ Joe Satrianimu.

Jenže v roce 1983, ještě před vydáním debutu Bonded By Blood (vychází 25. dubna 1985), Hammett Exodus opouští. Jde evidentně „za lepším“. V Exodusu hrál celkem 4 roky.

To Gary Holt je už jiná kapitola. Ten nastoupil k Exodusu v roce 1982 a s malými přestávkami je tam dodnes, i když má mnoho jiných vedlejších projektů, včetně koncertního hraní u Slayer. U Exodusu hraje celkem 30 let a podílel se na nahrávání všech deseti studiových alb buď jako kytarista nebo ve dvou případech zároveň jako producent.

Autor: Jiří Ručka | pátek 6.7.2018 15:44 | karma článku: 12,24 | přečteno: 550x