Král odešel, ať žije král – Kerry Livgren

Americká skupina Kansas patří k absolutní špičce progresivního rocku. Na svém kontě má 14 studiových alb. Většinu skladeb, které se staly nesmrtelné, napsal Kerry Livgren.

Kytarista, klávesista, ale především hudební skladatel, který stal u zrodu legendy jménem Kansas, působil v tomto bandu od jeho počátku v roce 1971, kdy se spojila vznikající skupina KansasWhite Clover a tento sloučený soubor je někdy označován jako Kansas I.

Oficiálně je ale vznik skupiny Kansas stanoven na rok 1973, kdy se k Livgrenovi přidali Steve Walsh, Phil Ehart, Dave Hope, Robby Steinhardt a především Rich Williams. Ale vůdčí skladatelské žezlo držel pevně v rukou vždy Kerry Livgren, který je podepsán pod takovými hity jako Song For America, Carry On Wayward Son, Dust in the Wind, Relentless nebo Hold On.

Kerry Livgren natočil s Kansas celkem 10 studiových alb. V tomto souboru hrál na kytaru a klávesy s přestávkami celkem 13 let.

Po odchodu Livgrena se plně chopil sólové kytary na čtyři roky Steve Morse (dnes Deep Purple) a po něm již Rich Williams, který převzal všechny Livgrenovy kytarové party. Bohužel, co se skladatelských počinů týče, už tak pilný nebyl. Nejvíce jich má na posledním albu The Prelude Implicit z roku 2016, které ve Státech bodovalo „jen“ na 41. pozici albového žebříčku.

Rich Williams nahrál s Kansas všech 14 studiových alb a ve skupině působí dodnes, což je s malou přestávkou, z přelomu let 1984/85, rovných 44 let. Sólovou kytaru má ve své režii již 26 let.

Autor: Jiří Ručka | úterý 3.7.2018 19:35 | karma článku: 12,42 | přečteno: 307x