Král odešel, ať žije král – John Sykes

Tento britský kytarový virtuóz stal u zrodu Nové vlny britského Heavy metalu. Se skupinou Tygers of Pan Tang měl našlápnuto hodně vysoko.

Jenže po vydání desky The Cage v roce 1982 už vydavatelská firma MCA ztratila o skupinu zájem a smlouvu na další album s Tygers of Pan Tang neprodloužila. A tak šla tato skupina pomalu a jistě „do kytek“ (konec nastal v roce 1988). Jedním z důvodů pro neprodloužení smlouvy byl i odchod kytaristy Johna Sykese na začátku dvaaosmdesátého roku, kdy zkoušel štěstí u Ozzyho Osbournea, kde ale nakonec stejně neuspěl.

John Sykes nastoupil k Tygers of Pan Tang v polovině roku 1980. S „Tygers“ natočil dvě, mezi fanoušky hodně ceněné desky Spellbound a Crazy Nights. Na desce The Cage si zahrál kytaru ve dvou skladbách. Zbytek za něj „dohrál“ Fred Purser, který jej nahradil. Dnes se věnuje tento muzikant převážně producentské činnosti.

Nejdéle sloužícím kytaristou (krom zakládajícího člena Robba Weira) byl v TOPT Dean Robertson. Ten svou kytarovou anabázi u „Tygers“ prodloužil na celkových 13 let, když v roce 2000 naskočil do obnovených Tygers of Pan Tang. S „Tygry“ natočil celkem 4 studiová alba, která ale nijak hudebně nevyčnívala. Tygers of Pan Tang žijí hlavně ze své minulosti, kdy se na tvorbě repertoárů podílel John Sykes, a to i přes to, že tam působil tak krátce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Ručka | neděle 22.7.2018 14:18 | karma článku: 11,18 | přečteno: 312x