Král odešel, ať žije král – Jello Biafra

Nejvýraznější představitel druhé vlny amerického punku, skupina Dead Kennedys, jejíž texty se zaměřovaly proti americkému způsobu života, rasismu a fašismu, vznikla v roce 1978 v San Francisku.

Hlavní osobnosti tohoto bandu byl Jello Biafra (vlastním jménem Eric Reed Boucher), který nejen zpíval, ale hlavně skládal písničky, které byly silně politicky zaměřené.

Je autorem nebo spoluautorem takových pecek jako California Über Alles, Kill The Poor, Too Druck to Fuck anebo Holiday in Cambodia. Biafra nazpíval všechny studiové desky Dead Kennedys (čtyři). Ve skupině působil 8 let.

Na konci roku 1986 skupina ukončila činnost. Reunion pak nastal v roce 2001. Už ale bez Biafry. Od roku 2008 dodnes zpívá v Dead Kennedys  Ron "Skip" Greer, což je už 10 let.

Bohužel, skupina žije již jen ze své minulosti a nevydává žádný nový materiál. Dvě vydané kompilace a jeden živák jsou toho důkazem.

Taktéž Jello Biafra nese od roku 2008 hrdě punkovou standartu se skupinou Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine a ve svém koncertním playlistu má krom standardních Kennedyovských vypalovaček i skladby napsané v novém tisíciletí.

Autor: Jiří Ručka | pátek 6.7.2018 11:55 | karma článku: 9,34 | přečteno: 226x