Král odešel, ať žije král – Ace Frehley

Americká glam rocková legenda Kiss vystoupila ve své hudební kariéře na samotný vrchol Olympu. Její hudební dráha trvá úctyhodných 45 let.

Kdo se aspoň trochu zajímá o historii této skupiny, tak se mu určitě vybaví čtyři maskovaní muzikanti. Démon Gene Simmons, hvězdné dítě Paul Stanley, kočičí muž Peter Criss a kosmický Ace Frehley. Ostatní členy Kiss už povětšinou nikdo nezná, i když zde hráli nebo hrají takové muzikantské esa jako Eric Carr, Eric Singer nebo Bruce Kulick.

Kytarista Ace Frehley je u Kiss od samého začátku, od ledna 1973, kdy zareagoval na inzerát ve Village Voice, kde stálo: „HLEDÁ SE SÓLOVÝ KYTARISTA se šmrncem a schopnostmi. Album brzy vyjde. O flákače nestojíme. Paul“ (původně mělo být místo se ŠMRNCEM s KOULEMA, ale interní cenzura to slovo zatrhla).

V roce 1982 Frehley Kiss opouští, aby se v roce 1996 na dalších 6 let vrátil na „místo činu“. S Kiss nahrál Frehley 10 studiových alb a je autorem mnoha hitů Kiss. Jeho „hvězdná chvíle“ přišla v roce 1977, kdy se skladbou Shock Me, již je autorem, bodovali Kiss na 25. místě americké singlové hitparády. Celkem hrál FrehleyKiss 15 let.

Od roku 2002 je oficiálním členem skupiny Kiss kytarista Tommy Thayer. S Kiss už sice spolupracoval od roku 1989, kdy se podílel na nahrávání alb Hot In The Shade, Revenge, Carnival of Souls a Psycho Circus, ale až rok 2002 je oficiálně ten „startovní“. S Kiss nahrál Thayer dvě studiová alba. Dodnes je oficiálně jejích členem, což je už 16 let. O rok déle než Frehley.

Ale kdo z „povrchních“ fanoušků Kiss zná Thayera?

Autor: Jiří Ručka | neděle 17.6.2018 19:05 | karma článku: 17,52 | přečteno: 791x