Kameny se nedovalily do Prahy.

Zato se během včerejšího dne dovalilo do Prahy tolik světových politiků, že i Brusel mohl tiše závidět. Všichni se pak vtěsnali do Chrámu sv. Víta, kde vzdali hold největšímu Čechovi novodobých dějin - Václavu Havlovi.

A těch známých jmen, co tam bylo… prezident Sarkozy, ex-prezident Walesa, ex-prezident Bill Clinton, prezident Wulff, prezident Fischer, prezident Gašparovič, předseda vlády Cameron, ex-ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, či Alain Delon atd.

A těch neznámých jmen, co tam bylo…albánský předseda vlády Beliša, gruzínský ministr pro Evropu a evropsko-atlantickou integraci Giorgi Baramidze, izraelský ministr bez portfeje Josi Peled, makedonský prezident Gjorge Ivanov, bývalý prezident Moldavska Petru Lucinschi, kanadský generální guvernér David Johnston, ruský zmocněnec pro lidská práva Vladimir Petrovič Lukin a další.

Nějak mi ale na smutečním obřadě chyběli ti opravdoví přátelé a kamarádi Václava Havla. To, že nepřiletěli ruští „přátele“, asi nikoho nepřekvapilo. Po těch Václav Havel zas tak netoužil. Ti mu tam určitě nechyběli.

Každého ale asi překvapilo, že nedorazili ti, které by si Václav Havel určitě přál na posledním rozloučení mít. Plastíci mu přišli zahrát na poslední rozloučení do Lucerny, stejně jako Jasná Páka, Vladimír Mišík nebo Ivan Král či Suzanne Vega. Ve Svatovíckém chrámě už na ně totiž nezbyl volný flek. Ten zabrali prezidenti Makedonie, Rumunska, Slovinska, Litvy nebo Lotyšska. Ale co Havlovi „kamarádi“ Rolling Stones? Ti úmrtí Václava Havla úplně zazdili. Na svých oficiálních stránkách ani zmínka o tom, že odešel politik, kterého uznávali, s kterým se osobně znali a kteří byli jeho hosty, co by hlavy státu, na Hradě. Hlavně, že se Keith Richards ve své autobiografii zmiňoval o Václavu Havlovi jako o politikovi, kterého si jako jediného nesmírně vážil. Václav Havel nevynechal ani jediný pražský koncert Rolling Stones. Mick Jagger a spol. bohužel vynechali poslední „koncert“ Václava Havla. Nikdo je totiž oficiálně nepozval.

Jediná zmínka v novinách je, že David Gaydečka, spoluorganizátor koncertu v Lucerně, osobně volal Ronnie Woodovi, jestli by nepřijel i se skupinou zahrát do Lucerny. Popravdě, být na místě Wooda, taky bych toto pozvání ignoroval. Nějaký David Gaydečka (nechť mi promine to pohrdání, ale kdo jej ve světě zná?) pozve ikonu rocku Rolling Stones do Prahy, ale oficiální představitelé Českého státu to opomenou?

Takového Alaina Delona určitě taky nikdo osobně nepozval, a přiletěl a bez nějakých obstrukcí se na poslední rozloučení dostal. Kdyby se skupina Rolling Stones objevila v Praze, určitě by se pro ně ty 4 místa v Chrámu sv. Víta ještě našly. Nebo si někdo nepřál, aby tam byli?

Autor: Jiří Ručka | sobota 24.12.2011 14:41 | karma článku: 16,17 | přečteno: 1947x