JičínFest ´15 – 25. červenec, amfiteátr Skalky - Nový Jičín.

Letos se konal na Skalkách v Novém Jičíně již 12. ročník hudebního festivalu JičínFest. Tento regionální festival není o tom, aby se zde prezentovaly velké a známé hudební skupiny, ale aby zde dostaly příležitost právě ty neznáme.

Každý musí jednou začínat a právě tato akce dává těmto novicům na hudební scéně příležitost se prezentovat veřejnosti. Tyto začínající soubory pak doplnili již ostřílení matadoři, pražský Hentai Corporation, který se v okrese Nový Jičín představil vůbec poprvé a skoro domácí Salamandra, v jejíchž řadách působí zpěvák Ivan Borovský z Kopřivnice, jehož si domácí fanoušci možná ještě pamatují z působení v kopřivnické kapele Moravský anděl.

JičínFest má dvě stage. Hlavní a b-stage. Kdekdo by si řekl, že na b-stage budou hrát nějací „garážmistři“, ale opak byl pravdou. Na hlavní stagei se sice představili oba headlineři – Hentai Corporation i Salamandra, ale skupina, která mě opravdu nejvíce "dostala", hrála právě na béčku. Byli to Four-Sided Triangle (4ST). Jejích progress rock byl vyvážený a propracovaný do nejmenších detailů. Těmto bigbiťákům prorokují zářnou budoucnost, pokud tedy spolu vydrží.

Další skupiny tolik nevynikaly, ale třeba tento festival je nastartuje k hvězdné kariéře. To je účel této akce.

Bohužel, ne vše se vždy podaří podle představ. Tato akce se připravuje rok dopředu, kdy se zadává termín, a nikdo nemůže tušit, jaké bude za rok počasí, ani Sybila nebo Nostredamus by to nemohli prorokovat. Počasí v den festivalu příliš do karet pořadatelům nehrálo. Přes den to bylo ještě v suchu, ale těsně před začátkem koncertu Hentai Corporation se spustil déšť, který byl místy dost intenzivní. A tak bylo pod pódiem z počátku prázdno. Po třetí skladbě se déšť na chvíli umoudřil, ale koncert Salamandry už byl totálně mokrý.

Proto byly koncerty dalších souborů zrušeny. Tady už šlo opravdu o zdraví. A technika není taky úplně vodě odolná. Škoda, protože to vypadalo na opravdu suprovní večer a noc.

Zklamáním byla možná návštěvnost, kdy proti minulým ročníkům přišlo trochu méně lidí, protože ve stejný den se konalo v okolí několik akcí, a třeba takový Šatlava Rock v Opavě měl v rádiu takovou reklamu, že by se nemusel stydět ani Ariel. Lidi byli několikrát denně masírováni jak Jágr po tréninku, proto neodolali, a i když byla tato akce svým způsobem průser, dnes už to nikdo nezmění.

Taky mi chyběl tradiční spíkr JičínFestu Milan 105 kg, který údajně ochorel. To se stává. Zdraví a víru máš jen jednu.

Takže dvanáctý JičínFest máme zdárně za sebou a už se chystáme na ten třináctý.

 

Autor: Jiří Ručka | neděle 2.8.2015 12:44 | karma článku: 13,59 | přečteno: 619x