Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

FrenMusic 2012 – Kulturní dům Frenštát pod Radhoštěm.

V pátek 12.října se konal v kulturáku ve Frenu multižánrový hudební festival. FrenMusic má již dlouholetou tradici a letos se konal již 8. ročník. 

Festivalový program sliboval několik hodně zajímavých účinkujících. Krom legendy Katapultu, pardubické Vypsané Fixy či několika revivalových kapel, se v okrese Nový Jičín poprvé představil ex-zpěvák britských Iron Maiden – Blaze Bayley, který si svůj set vystřihl s budějovickou grupou Seven i s narychlo poskládanou formaci Iron Maiden Czech Revival.

Fesťák se konal skoro „za barákem“, tak proč na něj nejít? Jenže v programu nás odrazovalo několik nerockových těles, které zabíraly půlku programu a půlku kulturáku. A obavy se naplnily hned po vstupu do kulturního domu. Ve vestibulu na všechny příchozí čekal šok v podání duc duc džejů. Mládežníci, kteří poslouchají MTV nebo Očko, či jinou satelitní hudební stanici, byli samozřejmě ve svém živlu. Ale rockeři, jenž přišli za kvalitním metalem či rockem, dostali hned u vstupu takovou techno-fialovou ránu pěstí do ksichtu, že to museli rozdýchávat minimálně 10 minut. Jak poznamenal kámoš Richard: „Tak nějak si představuji dokonalou Matějskou pouť“

Skoro celý suterén byl věnován dydžejům, tanečně-dixilendo-jazzovým uskupením a nadrženým poustevníkům, jejíž chutě měly ukojit spoře oděné hostesky. Kdesi v koutě se ještě krčil Malý sál, ve kterém hrálo několik punkových a coreových kapel, které jsme ale totálně zazdili, protože přes ten techno masakr jsme neměli ani odvahu projít.

Náš hlavní zájem se konal v prvním patře. Naštěstí. Zde měli vystupovat hlavní hvězdy.

Jako první jsme stihli ostřílené slezské metalisty Witch Hammer, jenž ale jen minimálně naplnili Velký sál.

Klubovně bušili souběžně s Witch Hammer kobeřičtí Firezone. Hodně dobrý nářez. Z kapel, které jsem stihl vidět, patřili Firezone k tomu nejlepšímu.

Úplně mimo rockovou mísu bylo ve Velkém sále vystoupení raperů Lipa a Debbie. Rockeři tak na delší období úplně vyklidili tento stánek.

V předsálí se raději věnovali pivu a koupi metalových doplňků, které zajišťoval Dan.

Klubovna nyní patřila revivalovým souborům. Jako první to rozbalili „domácí“ Turbo Revival, kteří nebyli špatní. Chyběl jim sice trochu drive, ale ani dnešní originál není o víc lepší.

Dalším revivalem byl band v čele s Ozzy Osbournem. Tuto skupinu tvoří hudebníci z dalšího revivalu Motörhead a zpěvák Luboš Ryska, který ale ani zdaleka nebyl důstojnou Ozzyho kopií. Celý koncert odzpíval přes speciální efekt, čímž se možná trochu hlasově Ozzymu přiblížil, ale jinak to byla totální ojebávka.

V mezičase se konala autogramiáda největšího taháku letošního festu, Blaze Bayleye. Blaze byl velice příjemný a každému se bez řečí kdekoli podepsal. A taky se nechal s každým ochotně vyfotografovat. Jednou ze šťastných byla i Lucka, kytaristka novojičínského Věšáku.

Další kapelou ve Velkém sále, byla pardubická Vypsaná Fixa. Toto uskupení nalákalo do sálu konečně více fanoušků, převážně ale postškolního věku.

 

Otcové a matky těchto fanoušků a fanynek ještě lehce dolazovali u pivních stánků, aby byli na vrchol večera patřičně nachystáni.

A jeden z vrcholů nastal právě nyní. Ve Velkém sále to rozbalil Olda Říha se svým bandem Katapult. A koncert to byl slušný. Omlazená kapela dodala letitému uskupení nový náboj a Olda díky němu i více ožil. Jen už mu to bohužel nezpívá jak za mlada. Většinu skladeb neudýchal a při zpěvu polykal konce veršů. To, že jako kytarista je spíše podprůměrný, ví každý, ale že neuzpívá i lehké songy jako Hlupák váha a další, bylo nepováženou. Ale co. Fanoušci se bavili dobře a většina si s Katapultem odzpívala notoricky známé písně, které už pomalu zlidověly.

Klubovně odehrál svůj zdařilý koncert Lemmyho revival – Orgasmatron Motörhead revival. Velice slušné, jako vždy.

A přišel vrchol celého festu. Kapela Seven, která nejprve odehrála svůj standardní set. Tato kapela, jejíž zakladatelem a hlavním mozkem je kytarista Honza Kirk Běhunek, předvedla opravdu to nejlepší ze svého repertoáru.

V polovině setu opustil pódium zpěvák Lukáš Písařík, aby na jeho místo vlítl jak uragán Blaze Bayley, který společně s kapelou Seven odehrál několik songů ze svého šuplíku. Blaze již dávno rozpustil svou stálou doprovodnou kapelu a tak po světě koncertuje s nájemnými muzikanty. Jiné hudebníky využívá v Čechách, jiné v Turecku, v Anglii, ale i ve Státech koncertuje s úplně jinou sestavou. Asi je to pro něj, ale i pro pořadatele ekonomicky únosnější než kdyby jezdil s ostřílenými matadory, kteří by za hubičku určitě nehráli. Tak se aspoň méně známí regionální muzikanti trochu více zviditelní a regionálního pořadatele akce tato metalová star finančně nezruinuje.

Posledním koncertem ve Velkém sále bylo vystoupení kapely Iron Maiden Czech revival, která se narychlo poskládala právě pro tuto akci. Zpěvák, jinak z kapely Scorpions revival, to opravdu nedával a i ostatní muzikanti byli hodně nejistí. Naštěstí po dvou skladbách naběhl na plac Blaze, který celý band polil živou vodou. Bohužel sál už byl skoro prázdný, a tak tento výkon sledovala asi padesátka přihlížejících.

V dnešní nejisté ekonomické době je dobře, že se najde někdo, kdo má ještě odvahu uspořádat takovou velkou akci. Za to mu velký dík. Jenže nacpat do jednoho domu společně rapery, technaře a metalisty je jako nacpat do jednoho domu Sparťany, Slávisty a Baníkovce. Naštěstí k incidentům nedošlo, ale dle mne to není moc šťastné.

Velkou pochvalu si pořadatel určitě zaslouží za festivalový bulletin. Velice podrobný program, povídaní o vystupujících kapelách a taky krom důležitých telefonních číslech na různé složky ochrany obyvatel i časy prvních ranních spojů domů. To vše ve třicetidvou stránkovém festivalovém free magazíně a to zcela zdarma.

Dle informací z bulletinu se příští ročník konat nebude z důvodu rekonstrukce kulturáku, tak doufám, že za dva roky v říjnu bude Frenštátem opět znít kvalitní rocková hudba.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Ručka | pondělí 22.10.2012 21:08 | karma článku: 10,84 | přečteno: 1311x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17511x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1312x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.