Easter rock Minifest - kulturní dům Bílovec, 10. říjen 2015

V sobotu 10. října se konal v Bílovci v místním kulturáku již desátý ročník Minifestu. Festival s nádechem undergroundu, přilákal do „socialistického“ kulturního svatostánku celkem slušnou návštěvnost.

A to jak mladých, tak i „hodně pamatujících“ vyznavačů kvalitního bigbítu.

Vše odstartovali přesně o půl sedmé kopřivničtí hardcoristi Rise Up Phoenix. Na to, jak krátkou dobu tento band existuje a jak mládi jednotliví muzikanti jsou, to nebylo vůbec špatné. Jejích hudba měla náboj, který ale postupem času ztrácel na intenzitě. Skupině se ale nesmí upřít entuziasmus, kterým překypovali.

Druhým vystoupivším souborem byli ostravští post-electrocoristi The Truth Is Out There. Skupina v Bílovci započala své turné k novému albu Lighthouses, které vydala na konci srpna tohoto roku. Koncert se skupině opravdu vyvedl. Plný sál vytvořil souboru skutečně „pekelnou“ atmosféru. K tomu všemu asi nejlepší zvuk ze všech kapel, které v Bílovci v sobotu vystoupily.

Třetím souborem byli pořádající Thieves In Streets. Skupině se ale úplně koncert nevyvedl. Jednotliví muzikanti se před „domácím“ publikem doopravdy snažili vydat ze sebe to nejlepší, ale špatný zvuk soubor srazil do „podsklepení“ socialistické stavby. Thieves In Streets pokřtili v Bílovci své ještě „horké“ album Turn Off the Radio, které opustilo „horkou vypalovací pec“ v úterý, pět dní před festivalem.

Jediným zahraničním zástupcem na festivalu byli slovenští From Our Hands. Skupina hrající „greendayovský“ mišmaš si přivezla do Bílovce i své věrné slovenské fans, kteří v lihovém opojení nepříliš zvládali motoriku a pod pódiem lítali jak mokré hadry. Naštěstí se nikdo nezranil.

Taktéž From Our Hands doplatili na nepříliš kvalitní zvuk, který se časem sice mírně zpravil, ale do zvuku TTIOT to mělo hodný kus cesty.

Závěr večera pak patřil pražským Thrash ´n´ rollistům Hentai Corporation. Skupina si přivezla i svého zvukaře, který měl dát koncertu pořádné koule. Ale zvukař si asi zapomněl doma uši. Kytara nebyla slyšet skoro vůbec a zpěv frontmana Radka Škarohlída byl utopený někde v Bílovecké přehradě. Z pódia se pak na posluchače hrnula zvuková koule, která se rozbíjela o dřevěné obložení sálu. Možná tato skutečnost ovlivnila i návštěvníky, kteří postupem času opouštěli vcelku plný taneční parket. Byla to škoda, protože i přes tyto menší nedostatky byl koncert super!!! Osobně bych skupině ale vytknul stále se opakující setlist. Možná by to chtělo něco nového.

Jako poslední song večera zazněla „výběrovská“ Zubatá, která byla asi jedinou česky zpívanou skladbou na letošním Minifestu. A to je velká škoda. Já mám pod pojmem underground zafixované skupiny typu The Plastic People Of The Universe, DG 307, Jimiho Čerta, Psí vojáky nebo Umělou hmotu. Tj. interpreti, kteří zpívají česky. Proto mi aspoň jedna skupina zpívající české texty na Minifestu chyběla.

Jinak díky za takové koncerty. Bylo mi a mým přátelům opravdu potěšením být přítomen na této akci a užívat si po čase zase dobrý Rock ´n´ Roll.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Ručka | neděle 18.10.2015 12:21 | karma článku: 12,28 | přečteno: 359x