Další zbytečná smrt metalového fanouška při Stage divingu.

22.ledna 2014 se konal ve švýcarském Solothurnu koncert skupin Suicidal Tendencies, Terror, Strife a Evergreen Terrace v rámci tzv. Persistence Tour.

Každý má určitě ještě v živé paměti smrt českého metalového fanouška Daniela Noska, který byl 24. května 2010 nešetrně shozen z pódia zpěvákem skupiny Lamb of God Randy Blythem, načež na následky svých zranění 23. června téhož roku umírá.

Stejně jako při výše jmenovaném koncertě v Praze, i v Solothurnu se bavili fanoušci Stage divingem.

Co je to Stage diving? Stage diving je akt, při kterém fanoušci skupiny vylezou na pódium během produkce skupiny a následně skočí po hlavě mezi diváky, kteří jsou pod pódiem. Ti je buď chytí (pokud jich je dostatečně) a pomalu spustí na zem anebo si jej posouvají nad hlavami, čemuž se pak říká Crowd surfing.

A co se stalo v Solothurnu? Při koncertě kalifornských metalcoristů Terror skočil dvacetiosmiletý fanoušek skupiny Felix A. (jako tucet dalších před ním) z pódia mezi diváky. Bohužel, lidem v davu se jej nepodařilo řádně chytit, protože místo kde Felix dopadl, nebylo zdaleka tak plné jak by mělo. Felix tak dopadl na zem a lehce se zranil. Údajně se Felix po pádu na zem zvedl a normálně se procházel mezi fanoušky. Před tím jej ještě ošetřila přítomná bezpečnostní služba. Jak jej ošetřila, se ve zprávě už nepíše.

Jak to vypadalo při koncertě skupiny Terror, je možno vidět na tomto fanouškovském videu. Zpěvák skupiny Scott Vogel sám nabádá fanoušky pokřikem: „Stagedive, stagedive, come on, stagedive!“ Není ale vůbec jisté, že Felix je na videu mezi skákajícími.

Zaměstnanci klubu Kulturfabrik Kofmehl, kde se koncert konal, však trvali na tom, aby mladík vyhledal odbornou lékařskou pomoc (aspoň tak se to píše v oficiální zprávě). Mladík tak po koncertě učinil, přičemž odjel do místní nemocnice na vyšetření. Zde ale utrpěl epileptický záchvat a o dva dny později zemřel.

V pátek 31. ledna zveřejnila skupina Terror na svém oficiálním Facebooku následující zprávu: „Když někdo ztratí svůj drahocenný život, je to skličující – jsme zničeni. Naše myšlenky a motlitby směřují k rodině a přátelům Felixe.“

Teď si pokládám otázku. Nebyla tato smrt zbytečná? Neměli by si samotní muzikanti i pořadatelé uvědomit, kdy je Stage diving na hranici rizika a kdy je bezpečný? Kolik mladých životů ještě musí zemřít, aby jim to došlo?

Zde odkaz na případ Randy Blythe.

Autor: Jiří Ručka | neděle 2.2.2014 8:24 | karma článku: 17,07 | přečteno: 5890x