25 let české ekonomiky zlodějin, díl druhý!

Minulou středu se v prostorách centrální banky konala u příležitosti výročí 25-ti let české ekonomiky v novodobé historii ekonomická konference s názvem „Úspěchy a otazníky změn české ekonomiky v posledním čtvrtstoletí“.

Na konferenci byli pozváni i ti, kteří byli v té době u moci a kteří za to, co se zde napáchalo, nesli odpovědnost. Pokud si myslíte, že se většinou všichni jen pochválili, máte pravdu. Například bývalý ministr hospodářství ČSFR z let 1989 – 1992 a 1. ministr průmyslu a obchodu ČR z let 1992 – 1997 Ing. Vladimír Dlouhý, CSc. k tomu řekl: „Necítím odpovědnost za klientismus, za současnou náladu ve společnosti. Na to je třeba se ptát politiků, kteří přišli po roce 2000. Jsem pyšný na to, co jsme v devadesátých letech udělali.“

Tak vidíte, jsou u nás i lidé, kteří jsou pyšní na to, jaká zvěrstva a zlodějiny se zde napáchaly. Zde jsou pro připomenutí některé z nich.

ROMAN JANOUŠEK – Odposlechy prokázaly jeho vazby na bývalého primátora Pavla Béma a magistrátní úředníky, prostřednictvím kterých ovlivňoval činnost magistrátu a dalších institucí.

KARLOVARSKÁ LOSOVAČKA – Podle rozsudku NSS losování mohlo navodit dohady o tom, že nešlo o losování, ale o hledání předem určeného lístku, který se nedařilo najít. Škoda 500 tisíc korun.

KEY INVESTMENT – Některé Pražské městské části a města investovaly peníze občanů do podezřelých obligací ještě podezřelejší firmy spojené s politiky. Škoda stamiliony korun.

KNIŽNÍ VELKOOBCHOD – Někdejší lídr modrého ptáka Miroslav Macek se podílel na získání Knižního velkoobchodu za 39 milionů korun, ale jeho účetní hodnota byla 60 milionů korun.

KOCOURKOVY MILIONY – Exministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek z modrého ptáka podle svých slov „odklonil“ před rozvodem 16 milionů korun na účet své matky. Získal je podivným obchodem s akciemi.

KONKURSNÍ MAFIE – Bývalý soudce Berka a spol. na základě zfalšovaných dokumentů poslal do konkursu 10 firem. Škoda mnoho miliard korun.

LÁZNĚ KYSELKA – Zkáza unikátních staveb začala za minulého režimu a pokračovala při chaotické privatizaci na začátku 90. let.

LIBERECKÝ ŠAMPIONÁT V KLASICKÉM LYŽOVÁNÍ – Kauza, která po sobě zanechala dluhy ve výši cca 100 milionů korun.

MAJETEK SSM – Velký majetek SSM (Socialistického svazu mládeže) se rozdrobil za zlomek ceny mezi neprůhledné firmy. Škoda dvě miliardy korun.

MOSTECKÁ UHELNÁ SPOLEČNOST – Kriminalisté zahájili trestní stíhání manažerů, kteří jsou spojení s kauzou privatizace Mostecké uhelné společnosti. V případu jde o miliardy korun, zabývá se jím i švýcarská justice.

OPEN CARD – Projekt karty Pražana vyšel na miliardu korun, ačkoliv původně měl stát 90 milionů korun.

PENZION PALAS – Zřejmě jen díky „správným“ rozhodnutím si mohl dovolit vystavět luxusní sídlo v Ludvíkově na Bruntálsku někdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas. Škoda nejméně 20 milionů korun.

PLZEŇSKÁ PRÁVA – Politici a významné osobnosti studovali na vysoké škole v Plzni, kde bylo možné za dva roky získat doktorát.

POLDI KLADNO – Továrník Vladimír Stehlík dovedl ocelářský gigant ke krachu. Škoda nejméně 200 milionů korun.

PRIVATIZACE ČESKÉHO TELECOMU – Při privatizaci této gigantické společnosti se podle vyšetřovatelů rozdělovaly úplatky ve výši 300 milionů korun.

POZEMNKY POD AREÁLEM SPARTA – Pozemky pod stadionem prodala skalní příznivkyně klubu novým majitelům za směšných 750 Kč/m2. Majetky patřily původně Pozemkovému fondu. Škoda 178 milionů korun.

DAVID RATH A SPOL. – Ze středních Čech se přes státní zakázky podle odposlechů a kriminalistů odlévaly značné finanční prostředky Davidu Rathovi a jeho „klanu“. Škoda desítky milionů korun.

RUMOVÁ AFÉRA – Za masivní fingovaný vývoz rumu v roce 1992 byl obžalován i jeden soudce. Svědci mluvili o účasti lidí z ministerstva vnitra. Škoda 60 milionů korun.

Další zlodějské kauzy přijdou na řadu ve třetím a posledním díle tohoto článku.

Autor: Radek Rozvoral | úterý 15.4.2014 9:54 | karma článku: 14,21 | přečteno: 470x