Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

vit.kucik

26. 8. 2009 21:20
Zajímavá úvaha...

... a vcelku správná. Máte pravdu, že nesprávná míra "humanizace války" jen vede k jejímu zbytečnému prodlužování nebo neřešení původních problémů. Takto to platilo pro války minulé a současné. Nicméně nemůžete popřít, že strategie obrovské technologické převahy, na kterou od 2. S.V. sázejí USA, doposud funguje a vypadá to, že bude fungovat i v budoucnu. A to mění pomalu pravidla hry. To znamená, že se konflikty budou stále více podobat policejním akcím, kde díky nesrovnatelné technologické převaze bude dosaženo stejného efektu za cenu politicky přijatelnějších prostředků (masová eliminace vojáků bez jejich usmrcení, "vypnutí" nepřátelské ekonomiky na požadovanou dobu, snížení vlastních ztrát nasazením robotů, apod.) To platí samozřejmě pro konflikty mezi vyspělými a zaostalými soupeři, mezi podobně vyspělými (přes to, že ti mají stále méně motivů mezi sebou válčit) by to bylo jiné. Stále je to sci-fi, ovšem vývoj k tomu pozvolna směřuje.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

26. 8. 2009 21:36
Re: Zajímavá úvaha...

Ještě příklad, jak rozvoj technologií může měnit základy bojů: Pro eliminaci důležitého průmyslového uzlu 3. Říše - Drážďan - spojenci použili kobercového bombardování, desetitisíce tun TNT, desetitisíce obětí, totální destrukci průmyslových a obytných čtvrtí. O 50. let později dosáhli téhož efektu v Srbsku řádově desítkami přesně naváděných raket, řádově desítkami obětí protivníka a jednotkami obětí vlastních. Srbská ekonomika byla bez proudu, bez pohybu (chyběl benzín) a Srbové sami viděli, že jejich politici kromě velkohubých slov jsou bezmocní (do roka pak sami svrhli režim). Ten skok za 50 let je obrovský. Proto je možné a pravděpodobné, že za dalších 50 let budou mít podobné konflikty také zcela jinou formu, o které nyní jen matně můžeme spekulovat. Pravděpodobně méně krvavou, více pohlednou pro sdělovací prostředky a tím i politicky více průchodnější...

0 0
možnosti
KK

Zluty buldozer

11. 8. 2009 19:42
_

Dobry den, predne bych chtel pochvalit cely Vas blog, je opravdu nezvykle cist "pro zmenu" clanky na takto zajimava a nadcasova temata. Presto zde s Vami nesouhlasim.

Souhlasim, valka je az posledni reseni. Souhlasim, cilem valky je potrit vuli nepritele k boji. S cim ale nesouhlasim je, ze to lze jedine s krveprolitim. Kdyz napr. systematicky znicim infrastrukturu zeme nepritele a dostatecne demonstruji svou prevahu, nema sanci bojovat. Nekteri zoufali nadsenci se sice uchyli k partyzanske valce, ale cele je to pomerne efektivini. Ve srovnani s pravym opakem - valkou s genocidou - je to sice mene efektivni, porad vsak dostatecne. 

Nesrovnatelne vetsi humannost pak povazuji za dostatecny argument pro vedeni valky prvniho druhu.

0 0
možnosti
C

Cyberpunx

11. 8. 2009 21:59
Re: _

Díky za pochvalu. To vždy potěší. Co se týče toho krveprolití - Samozřejmě nemusí být nezbytně tato vůle nepříteli vnucena pouze tím, že mu zabiji takové množství lidí, že "hodí ručník do ringu". Pokud je nepřítel na stejné civilizační úrovni, lze toho dosáhnout např. tím, že ho zničíte ekonomicky. Jenže tohoto efektu lze dosti stěží dosáhnout, pokud je nepřítel technologicky daleko méně vyspělý (např. konflikt NATO - Taliban v Afghanistanu apod.). Jak chcete zničit jeho infrastrukturu, když on vlastně žádnou nemá?

Na druhou stranu, zářným příkladem zničení ekonomiky i vůle bojovat (obrovskými lidskými obětmi vojáků i civilistů) byly spojenecké nálety na Německo za 2. světové války. Přestože přední představitelé plánovali vedení partyzáncké války (plán Werwolf) proti okupačním spojeneckým vojskům, nikdy k tomu nedošlo (jen pár ojedinělých akcí). Nedošlo k tomu z jediného důvodu - Němci toho měli války "plné zuby".

0 0
možnosti
V

veskawesi

11. 8. 2009 11:50
Tim se vubec nevzrusujte

vazne. Az bude potreba "nepritele" potrit, uvidite, ze to najednou pujde samo.

Divte se ale politkum. Pokazde, kdyz se EU nebo USA pusti do nejakeho toho boje za zachovani svych zajmu, vzdy najde nejvetsiho odpurce tohoto reseni uprostred svych rad.

Jak rikam, nedeljte si hlavu. Az bude prusvih na nasem vlastnim uzemi, uvidite, jak drsna dokaze byt nase slavna mirumilovna spolecnost

0 0
možnosti
C

Cyberpunx

11. 8. 2009 11:56
Re: Tim se vubec nevzrusujte

Mohu Vás ubezpečit, žá si hlavu nedělám.

0 0
možnosti
M

Merlin2

11. 8. 2009 8:16
Potřebujeme nové zbraně.

Prodátor je sice krásná věc, ale nic nevyřeší. Příští válka, která už deset let probíhá, je válka  civilizací, války novověku se středověkem, válka světské demokracie s fanatickou theokracií, válka demokracie s diktaturou náboženských vůdců, válka  islámu se vším neislámským.

Je to válka proti miliardě muslimů.  Proti nim predátor nic nezmůže. Viry zmohou i miliardu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7625x
Násilí, holá síla, vyřešilo v dějinách mnohem více než kterýkoli jiný faktor. Opačný názor je jenom toužebné očekávání v té nejhorší podobě. Národy, jež na tuto základní pravdu zapoměly, vždycky platily svými životy a svobodou. - Robert A. Heinlein (Hvězdná pěchota)


Autor publikuje v periodiku
ATM - Armády, technika, militaria


Mé vybrané odborné články můžete číst na Scribd a serveru On War / on Peace.