(Ne)zákaz kouření aneb další zbytečný zákon

Tak nám od 1. července 2010 začne platit nový protikuřácký zákon. Konečně budeme dýchat vzduch bez dýmu, zaradují se nekuřáci. Už nás zase někdo chce diskriminovat, řeknou si kuřáci.

Pravda je však taková, že se jedná pouze o další naprosto zbytečný zákon, který v podstatě nic neřeší. Místo toho, aby stát vydal jasné stanovisko, zda si přeje kouření omezit či ne, alibisticky deleguje tuto zodpovědnost na vlastníky restaurací. 


Vlastníci si, podle nového zákona, budou moci vybrat, zda bude jejich restaurace kuřácká či nekuřácká. Restauraci podle toho následně označí příslušnou nálepkou (viz. níže).  Norma bude zpřesňovat i definici veřejných míst, kde se nesmí kouřit a zpřísní sankce pro prodejce, kteří prodají alkohol či tabák dětem. No výborně, dámy a pánové našeho zákonodárného sboru! Jenže my už tu sankce v současně platném zákoně máme! To, že jeho dodržování prakticky nikdo nekontroluje, je ovšem holý fakt. Jedna věc je výše trestu - druhá potom vymahaletnost práva.


Jediným subjektem, který tak na celém zákoně vydělá, bude zřejmě výrobce nálepek. Všichni ostatní, ať už kuřáci, nekuřáci či vlastníci restaurací, zažijí pouze další zbytečnou šikanu a nesmyslné náklady. Proti současnému stavu se však nezmění vůbec nic.

Nálepky na dveře restaurací aneb alibismus našich zákonodárců v praxi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Rovenský | středa 12.8.2009 7:45 | karma článku: 24,70 | přečteno: 3073x