Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

Zluty buldozer

14. 8. 2009 12:19
_

Dobry den,

Vyjimecne nesouhlasim. Prijde mi, ze psychologicky efekt nalepky "koureni povoleno" bude prekvapive velky - nekuraci do takove hospody budou chodit neradi - a tak se bude zvysovat mnozstvi nekurackych restauraci. Verim, ze za dva roky bude ve vetsich mestech minimalne kazda druha restaurace nekuracka.

A to je idealni efekt zakona. Pomuze nekurakum, neomezi kuraky a (pro me) hlavne - nenarusi koncept soukromeho vlastnictvi a ponecha svobodu majitelum restauraci. Proste samovolne se nastoli pro vsechny vyhodna rovnovaha.

0 0
možnosti
C

Cyberpunx

14. 8. 2009 13:04
Re: _

Možná máte částečně pravdu. Každopádně mi to příjde opravdu alibistické jednání státu, který místo toho, aby se k problému postavil čelem, vydává nesmyslná nařízení, která stejně nikdo nekontroluje (a pokud ano, tak jsou kontroly nedůsledné a nepravidelné). Na tohle by se měl stát zaměřit a ne otravovat lidem život zákony, které jsou "aby dobre bolo".

0 0
možnosti
IR

yntelygent:-)

12. 8. 2009 19:04
Co dodat?

Naprosto souhlasím s autorem, že jde o zbytečný zákon. O další zbytečný.Rv

Kdo kontroluje zákaz kouření na zastávkách MHD? Nikdo!8-o

To že již dávno platí, že v době podávání obědů by se nemělo kouřit, taky většinou nedodržují.

Ano mám na výběr jestli půjdu do zakouřené restaurace, nebo ne. Jsem kuřák, přesto nesnáším zakouřené prostory. Ale tento zákon neřeší vůbec nic, jen mají provozovatelé za povinnost se označkovat nálepkama. Což je jen tahání peněz z kapec. Jestli se v podniku kouří poznám již při otevření dveří.:-P

0 0
možnosti
KE

Pan Navratil

19. 8. 2009 8:39
Re: Co dodat?

Ten zákaz kouření přes oběde ty poslanecký duševní giganti omylem zrušili při některé z minulých novel zákona...

0 0
možnosti
C

Cyberpunx

12. 8. 2009 16:31
není to o tom, kdo je v právu

Tento článek jsem spíše napsal jako ukázku naprosté zbytečnosti řady zákonů, které  "zaplevelují" legislativu, místo toho, aby přinesly někomu něco užitečného. Obrázek o tom, zda se v restauraci, kam jsem zrovna vkročil, kouří nebo ne si udělám sám - na to nepotřebuji zákon a nějakou nálepku na dveřích (tak jak píše kolega níže).

0 0
možnosti
ZH

zdendalbc

12. 8. 2009 15:32
zbytečný zákon to je,

jestli je hospoda kuřácká pozná průměrně intelignentí člověk na první pohled i bez nálepky.

Chápu argumenty obou stran, ovšem odpůrci kouření hrají od začátku falešně, neboť se ohání především ochranou zdraví nekuřáků, což je jasná lež. Kdyby tomu tak bylo, měli by se snažit o zákaz kouření na všech zbývajících místech, kde se smí kouřit a kterým se nekuřák nemůže vyhnout, tj. např. na ulici, na balkónech apod., a kuřáky naopak směřovat do uzavřených prostor, např. hospod, kde by byla povinnost odvětrávaný vzduch nějak čistit. Že se pozornost zaměřuje na hospody, kde drtivá většina lidí kouří, je jasným důkazem toho, že skutečným cílem je snaha ty "hloupé" kuřáky vychovat k lepšímu a užitečnějšímu životu a vzít jim prostor, kde se kouření oddávají nejčastějí (osobně kouřím zdaleka nejvíc právě v hospodě), a taková snaha je mi nesympatická. :-P

0 0
možnosti
O

oslik

12. 8. 2009 15:58
Re: zbytečný zákon to je,

Takže ochrana mého zdraví je jasná lež?? No to fakt síla. 8-o Na ulici se lze kuřákovi vyhnout, pokud kouří na balkoně a jde mi to do okna, pak situaci okamžitě řeším.

Když ale chci zajít do restaurace, dovídám se, že tam nemusím chodit. No je to nářez.

Jestliže tedy majitel hospody povolí kouření, pak ať si buďto založí uzavřený klub, kam mu z toho titulu vůbec nevlezu, nebo zajistí nekuřácký prostor, nebo takovou ventilaci, aby mě neohrožoval ani neobtěžoval kouř od sousedního stolu, a to zejména při jídle. Pak ani neceknu. Jestliže ale pitomci v parlamentu ještě v důsledku zhorší podmínky nekuřáků v restauracích, pak cekat budu, a to nahlas. A to do té doby, než si vymohu svá práva.

Obecné pravidlo je jasné: ve veřejných prostorách je zakázáno takové jednání, které obtěžuje nebo ohrožuje ostatní. Kouření v restauracích za současné legislativy je drsnou výjimkou z tohoto pravidla.

0 0
možnosti
L

liason

12. 8. 2009 14:17
Kdybych žil delší dobu na Marsu,

možná bych se i divil, ale občas tu pobývám, tak mě to nepřekvapuje. Nepřekvapuje mě dokonce ani to, že v zemi, kde podle statistik žije většina nekuřáků, nedokáží lidé na své politiky vyvinout dostatečný tlak na změnu.

A je to tím, že tady "mlčící většina" už nedokáže vyvinout tlak na politiky v žádné oblasti a jen útrpně čeká, co ty otevřené hlavy zase vymyslí.

0 0
možnosti
P

papaya

12. 8. 2009 14:33
Re: Kdybych žil delší dobu na Marsu,

pozůstatek komunismu.

0 0
možnosti
PJ

petra2605

12. 8. 2009 12:47
ty nalepky to bude asi zase statni zakazka

a budou se prodavat na postach pocitam mozna uz si nekdo si zaklada na to firmu, a to si muze dovolit leda tak nekdo v Praze v centru mit nekurackou jidelnu, kdyz se ta hospoda rozdeli na nekurackou a kurackou tak ta nekuracka je uplne totalne prazdna vetsinou a ta kuracka je narvana, takze my mame hospodu a je nam jasny, ze musi zustat kuracka, jinak to muzeme rovnou zabalit, je mi lito, ale jde o penize a ne o pocity lidi, co si pripadaj utlacovany smradem z cigaret

0 0
možnosti
JK

kurzepa.j

12. 8. 2009 12:01
Je to dobrý zákon

SStát nechce přijít o své tržby. To nechce nikdo. Ovšem kždý závidí druhému ty jeho, a tak jeden nadává na politiky, že moc hrabou, málo robí, druhý zase na resturáterý, že jim je Palacký milší, než zdraví člověka.  Ovšem jsou to jen prázdná slova. Nikdo nekuřáká nenutí chodit do kuřácké hospody. pokud nekuřáckou nenajde, nikdo mu nebrání, aby si takovou zprovoznil. Ale to by musel přestat žvatlat  a začít pracovat a snažit se. Ale to je přeci tak těžké... Liberalismus v česku  v tomto ohledu přivedl Česko do nejdemokratičtější podoby v EU, ne-li na světě. Každému po vůli, bez žádné diskriminace

0 0
možnosti
O

oslik

12. 8. 2009 12:18
Re: Je to dobrý zákon

Takové bláboly mě dokážou spolehlivě nadzvednout ze židle. Řekněme, že mám malé děti, a chci s nima na výletě zajít na oběd (večeři). Bezohlední kuřáci mě tam zkrátka nepustí. S malými dětmi do zahulené místnosti nepůjdu, protože děti snášejí takové toxiny mnohem hůř než dospělí. Totéž si můžeme povídat o astmaticích a podobně. Zkrátka, považuju to za bezohlednou diksriminaci ze strany kuřáků.

Přitom bych neviděl žádný problém v tom, kdyby hospodský vyhradil nějaký oddělený kuřácký prostor, kam si mohli kuřáci odskočit a nemusí to být ani venku před hospodou. Není třeba aby smrděli po celé hospodě jen proto, že jsou líní zvednout svůj zadek. Taky si nikdo nemočí na nohy pod stůl, tak proč musí u stolu hulit?

0 0
možnosti
B

brnl

12. 8. 2009 10:44
Jaký zbytečný zákon

teď už bude vědět i ten nejnechápavější militantní nekuřák do jakého že zařízení to leze a pokud tam vleze tak bude vědět že to je na vlastní riziko,  takže už si nebude moci stěžovat že mu někdo ničí zdraví, zasmraďuje oděv atd.

Takže to bude situace stejná jako s nákupem cigaret, kdo si to koupí a strčí do papuli tak ten si nemůže stěžovat na zdravotní problémy a zasmraděný oděv.

0 0
možnosti
MH

mona m.

12. 8. 2009 10:51
Re: Jaký zbytečný zákon

Jen se trochu bojim, ze v ramci zachovani trzeb bude vetsina podniku kuracka... coz me mrzi... a to jsem kurak...

0 0
možnosti
ŠM

s(h)arka

12. 8. 2009 10:26
zakažte kouření a tabákové výrobky-zvyšte daně!!!!

a kdo bude přispívat do státní kasy?  My všichni,jen bývalí kuřáci o něco méně;-D

0 0
možnosti
P

papaya

12. 8. 2009 14:05
Re: zakažte kouření a tabákové výrobky-zvyšte daně!!!!

Opakujete poměrně otřepanou lež. Náklady na léčení nemocí kuřáků jdou do nepoměrně vyšších výdajů než kolik kuřáci "zaplatí" do státní kasy.

0 0
možnosti
P

papaya

12. 8. 2009 9:03
Hm

Jednou se to podaří, že se NIKDE na veřejnosti ani v hospodách kouřit nebude. Trend doby a zákony okolních států tomu jen nasvědčuje. Takže jen vydržet a nepolevit v tlaku.

0 0
možnosti
MJ

Mac the Devil

12. 8. 2009 10:28
Re: Hm

Jednou se to podaří a zcela zmizí lidé, kteří mají pocit, že musejí ostatním neustále něco zakazovat a přikazovat. Třeba jen vydržet.

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7625x
Násilí, holá síla, vyřešilo v dějinách mnohem více než kterýkoli jiný faktor. Opačný názor je jenom toužebné očekávání v té nejhorší podobě. Národy, jež na tuto základní pravdu zapoměly, vždycky platily svými životy a svobodou. - Robert A. Heinlein (Hvězdná pěchota)


Autor publikuje v periodiku
ATM - Armády, technika, militaria


Mé vybrané odborné články můžete číst na Scribd a serveru On War / on Peace.