Proč demonstranti v Klánovicích skandují Bééééém?

Počátkem měsíce se v Klánovicích konala další demonstrace na podporu zachování Klánovického lesa. V Klánovickém lese, v tom pražském největším, chce soukromý investor vybudovat golfový areál a jemu by mělo ustoupit nejméně 70 000 m2 lesa. Nikdo se nepozastaví nad hesly demonstrujících  jako jsou "Les jsou naše plíce", "Kácení může zabíjet" či dětské "Zvířátka do boje, golfisti do hnoje". Jak však chápat slogany "Bém: Lobby je moje hobby" nebo ještě stručnější "Bééééém"? Vždyť primátor Bém, snad poučen ostudnými vystoupeními ke  stavbě Národní knihovny, se ke kontroverznímu projektu golfu v chráněném pražském lese vyjadřoval tak poskrovnu!  Jakou roli tedy primátor hraje v Klánovickém lese?

Možná právě na této demonstraci našla řada lidí odpověď. Ukázalo se totiž, že staronový starosta Klánovic Ing.Losert, který  od samého počátku vystupoval proti výstavbě golfového areálu, radikálně změnil názor právě po návštěvě u primátora Béma, kam se dostavil v doprovodu paní Bažantové z investorské společnosti! Svůj veletoč ve prospěch golfové výstavby a popření vlastních volebních slibů však starosta, vyvolán na schody městského úřadu, nedokázal stovkám demonstrujících vysvětlit.
Kdo tam byl, zažil chvíli trapnosti a bezmoci, ze které až běhal mrázpo zádech! Jediným pozitivem starostova vystoupení byl slib, že do výsledku referenda on sám neučiní o golfu žádné rozhodnutí. Držíme mu palce, aby slib dodržel.

Stojí tedy za Klánovickým hřištěm primátor Bém nebo ne? Od starosty Loserta jsme se to nedozvěděli slovy, ale jaká je realita, to si z jeho vystoupení  přečetli mezi řádky snad všichni.

Dva týdny po demonstraci se začíná rozplývat i mýtus o bezúhonném a občanskými sdruženími i stavebním úřadem štvaném investorovi. Ten totiž nyní na podporu svých tvrzení předložil orgánům státní správy nepravdivé důkazy, jimiž se snaží obhájit, že při své rekonstrukci klubovny z loňského roku neporušil zákon. O porušení zákona rozhodl stavební úřad. Takže aby  vyhověl požadavku stavebního úřadu, předložil investor stavební deník, ve kterém tvrdí, že všechny sporné části stavby, které stavební úřad rozporoval, řádně odstranil a dále pak pokračoval v rekonstrukci ve zkrácením řízení s autorizovaným inspektorem. Tento postup, je-li dodržen, stavební zákon skutečně umožnuje.

Nechtěnou pointou snahy investora o očištění vlastní reputace je doložená fotodokumentace stavby od občanských sdružení, pořizovaná během loňské rekonstrukce. Investor-stavebník tak byl nachytán na švestkách, protože fotodokumentace, postupně zasílaná stavebnímu úřadu i jeho nadřízenému orgánu na MHMP, ani trochu neodpovídá se stavebníkem předložým stavebním deníkem. To, co je písemně odstraněno, na fotce stojí dál, ba je dokončeno, stavební prvky písemně předělávané jsou fotograficky totožné do nejmenších detailů...

 

 

A tak má investor i primátor Bém o problém víc. Jejich beránčí roucho již není tak bílé, jak nám tvrdí. A možná, že to vlastně beránci ani nikdy nebyli...

Autor: Pavel Roušar | pondělí 25.5.2009 16:37 | karma článku: 14,62 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Pavel Roušar

Pan Babiš na rozkrájení

8.9.2015 v 8:35 | Karma: 24,49

Pavel Roušar

Betonový Bém

3.6.2010 v 23:12 | Karma: 25,37

Pavel Roušar

Ukradnou referendum?

9.11.2009 v 16:43 | Karma: 14,94