Jsou Somálští piráti novodobí Jánošíci?

Na pobřeží se chystají horečné přípravy. Za chvíli připlují “chlapci”. Všichni cítí radost a vzrušení. Obchodníci chystají na uvítanou kiosky s vybranými lahůdkami a chlazenou oranžádou. Začíná článek  "Somálští Jánošíci "

Somálsko nemá uznávanou vládu a je rozděleno na několik regionů, které jsou v rukou vlád mezinárodně neuznaných republik: Somaliland (na severozápadě země) a Puntland (na severu země), Prozatímní přechodné vlády (sídlící ve městě Baidoa), etiopské armády a místních klanů. Právě kvůli klanům zachvátil zemi chaos, když klanoví vůdci svrhli v roce 1991 diktátora Mohameda Siada Barreho. V zemi probíhá občanská válka.

Není sporu o tom, že Somálsko není zemí zaslíbenou. Lidé kteří zde pobývají si toto místo nevybrali. Jsou zde a nezbývá jim nic než tu žít. Podle statistik se  nejedná o dlouhý časový úsek. Padesáti roků se dožívá málokdo. 

Tsunami které Somálsko v roce 2004 postihlo, vyplavilo množství toxického odpadu, které zde bylo skladováno. Je to určitě jedna z příčin, proč zde mnoho dětí umírá hned po narození.

Někteří z těch kteří přežijí, chtějí svůj život "prožít". Chtějí ho žít tak, jak ho žijí boháči na západě. Chtějí být obklopeni luxusem a jsou pro to ochotni nastavit svůj krk. Somálci kteří se účastní přepadů osob a lodí,  vyskytujících se poblíž Adenského zálivu se domnívají, že si berou to na co mají právo. Domnívají se, že peníze které požadují jako výkupné, pochází z naditých prkenic zazobaných boháčů, kteří mají víc než potřebují.

Proti těm, které ohrožují na životech nic nemají. Slouží jim jako prostředek obživy. O své "úlovky" se velmi dobře starají, dokonce si najímají cateringové firmy, které zajišťují jídlo a pití pro unesené a vězněné rukojmí.

Na satelitních přijimačích tito bandité hltavě sledují, jak žije svět okolo nich a snaží se dosáhnout na vrchol. Tak jak je přirozenou touhou každého člověka.

Je tu ale také Svaz islámských soudů. Prozatím je zatlačen vojskem Etiopie do pozadí, ale jeho skrytá síla dřímá. Stojí proti sobě  skupiny, z nichž jedna touží po atributech západní civilizace a je ochotna je dobýt třeba násilím a s druhá, které se naopak západní způsob marnotratnosti a konzumu hnusí a chce prosazovat svou vizi "božského útlaku".

Obě jsou pro svůj pohled ochotny zabíjet a vraždit. Vždyť přeci všichni chtějí spravedlnost. Tu svoji

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiři Robinson Roup | sobota 11.4.2009 12:04 | karma článku: 11,38 | přečteno: 927x