Studentské volby ztratily své kouzlo dřív než začaly...

V pondělí odstartuje na zhruba 150 středních školách v České republice projekt STUDENTSKÉ VOLBY, v nichž si studenti ve věku 15 - 18 let vyzkouší nanečisto, jaké je to volit poslance do sněmovny parlamentu. Jenže ještě než tato akce začala, ztratila bohužel jakýkoli náboj.

Bylo by bezpochyby zajímavé zjistit měsíc před skutečnými volbami jak si čeští politici stojí u mladé generace. A právě tato "HROZBA" se stala kamenem úrazu. Původní odhodlání organizátorů zvěřejnit výsledky ihned po skončení hlasování narazilo na odpor politiků pod vedením předsedy Asociace krajů, jihomoravského hejtmana a zároveň vrcholného exponenta ČSSD Michala Haška. A pořadatelé nakonec couvli...
A tak se to, jaké preference má dnešní mladá generace dovíme s MĚSÍČNÍM ZPOŽENÍM, až v momentě, kdy budou známy výsledky skutečných sněmovních voleb. Tedy v době, kdy to už bude skutečně málokoho zajímat. Vždyť po každých volbách se následně vyrojí statitiky jak volily různé skupiny obyvatelstva - dělnicí, studenti, důchodci...

Strach politiků, zejména těch oranžových, z výsledku studentského hlasování je smutný a komický zároveň. Argumenty o politizaci a možném ovlivňování myšlení "SKUTEČNÝCH" voličů jsou v kontextu s neustále zvěřejňovanými a mnohdy důvěryhodnost postrádajícími (či dokonce stranami placenými) výzkumy veřejného mínění naprosto zcestné.

Je to smutné, ovšem taková je bohužel česká realita...

CITACE Z OFICIÁLNÍCH STRÁNEK PROJEKTU STUDENTSKÉ VOLBY
Aby nebyly výsledky Studentských voleb politizovány, rozhodlo vedení společnosti Člověk v tísni o odkladu jejich vyhlášení až po uzavření volebních místností řádných voleb do Poslanecké sněmovny. Za tuto změnu se omlouváme, byla vyvolána již zmíněnou snahou o zmírnění politizace celého projektu. Prosím, seznamte s touto skutečností Vaše studenty. Komplikace kolem projektu nás samozřejmě mrzí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Roubal | sobota 24.4.2010 13:41 | karma článku: 21,37 | přečteno: 1450x