Přímá volba prezidenta? Naslibovat a zapomenout

Kdyby už dnes české sázkové kanceláře vypsaly kurzy na to, zda v roce 2013 budeme volit nového prezidenta republiky v PŘÍMÉ volbě, vyčlenil bych ze skromného rodinného rozpočtu určitou sumičku a vsadil bych, že NE.

Ačkoli se zejména Jiří Paroubek a Martin Bursík bijí v prsa, že pro prosazení přímé volby udělají maximum, vsadím se, že za pár měsíců se tohle téma ocitne u ledu. Ostatně od roku 1989 to nebude rozhodně poprvé.

Myšlenky a plány na přímou volbu hlavy státu se objevovaly tu na pravém tu na levém křídle politického spektra vcelku pravidelně. Podle toho, jak se to zrovna té které partaji hodilo.

Jenže napříč politickým spektrem nakonec zvítězila touha zachovat si moc rozhodnout v 281 lidech o hlavě pro 10 milionů. A tak se na téma prezidentská volba rozhostilo hluboké ticho. Až do další volby....

Ale volba hlavy státu v tom není sama.

Vzpomínáte si, jak se krátce po volbách v roce 2006 nahlas hovořilo o nutnosti změnit počet poslanců ve směmovně tak, aby se předešlo tradičním volebním patům? 201 nebo 199? Řešení zdálo se být, za souhlasu téměř všech, otázkou času.

Jenže dnes? Je ticho po pěšině. Možná si třed volbami v roce 2010 na toto téma někdo vzpomene, ale to už vzhledem příznačné "bleskorychlosti" změn v naší legislativě bude ZNOVU pozdě.

Inu, nebyla přece politická vůle :-)

A tak znovu příjde (volební) PAT a pak třeba i (politický) MAT. Podoba s figurkami nešiků je čiště náhodná :-)))))))

Autor: Jaroslav Roubal | úterý 19.2.2008 16:09 | karma článku: 11,33 | přečteno: 841x