Podvod na voličích a "podvod na voličích"

Line se to internetovými diskuzemi jak dlouhá tenká červená nit: "Proč jste neprotestovali v květnu, když ostatní strany vyšachovaly ve sněmovně vítěznou ČSSD," zní na adresu kritiků pražské koalice.

Je to opravdu stejný "podvod na voličích"? Troufám si tvrdit, že nikoli.

Před sněmovními volbami se ODS, TOP 09 i Věci veřejné vyjádřily celkem jasně: nikdy nepůjdem do koalice s KSČM a Paroubkovou ČSSD. Signál voličům byl jasný: pokud k tomu bude vhodná konstalace, budeme po volbách spolupracovat.

ČSSD (levicová) sice zvítězila (nijak výrazně), ale zmíněné tři strany (pravicová, pravicová, středová) získaly dohromady 118 mandátů. Pohodlná většina. A tak došlo k tomu, co bylo voličům v kampani avizováno. Podvod? Sotva

Před komunálními volbami připomínala Praha billboardové bojiště. Plakáty ODS varovaly, stejně jako v květnu, před nebezpečím jménem ČSSD. Oranžoví nezůstávali pozadu, jejich lídr a kandidát na primátora Jiří Dienstbier mladší opakoval jako mantru s ODS v Praze už nikdy.

Už tou dobou ale staří známí z radnice, kde ODS a ČSSD vládly svorně dlouhá léta (otevřeně i skrytě), měli zřejmě jiný plán.

Ve volbách zvítězila pravicová TOP 09 (docela výrazně), ovšem sotva se zavřely dveře volebních místnosti, začaly přicházet zprávy o tom, že "nesmiřitelní ideoví rivalové" ODS (pravice) a ČSSD (levice) "zázračně" nacházejí tak velké shodné programy, že z nich prosadí snad i 90%. A to každý :-)

ČSSD neváhala odsunout na vedlejší kolej svého lídra, kterému se staronový pakt nelíbil. Lídr ODS zase velmi rychle zapomněl na to, s kým že by chtěl krást koně :-)

Podvod na voličích? Minimálně na těch, kteří dali hlas těmto dvěma stranám rozhodně.

Autor: Jaroslav Roubal | středa 1.12.2010 8:41 | karma článku: 14,44 | přečteno: 1151x