"Epochální" vítězství Paroubka není mandátem k předčasným volbám

Vítězové někdy bývají zaslepení euforií. Zvlášť, když se dočkají výhry po sérii výprasků. Jiří Paroubek si vychutnává svůj první volební triumf v životě. Podařilo se mu vsugerovat značné části voličstva, že nejde o kraje a osobnosti pro senát, ale o referendum o vládě. A teď se snaží "lidu" vsugerovat, že výhra ČSSD dává mandát k předčasným sněmovním volbám.

Kdyby jeho logiku made in sexymozek používaly předchozí politické garnitury, Jiří Paroubek by zřejmě nikdy nebyl premiérem.

V krajských a senátních volbách v roce 2004 utržila tehdy vládnoucí a ve skandálech se topící ČSSD ještě větší debakl a přesto tehdy k pádu tehdejší koalice nedošlo. Pouze tehdejšího premiéra Stanislava Grosse nahradil Jiří Paroubek a pustil se do finiše čtyřletého volebního období.

A s novou politickou kulturou. Bez ohledu na koaliční partnery a s nikoli tichou ale halasnou podporou KSČM stihla ČSSD protlačit sérii populistických zákonů (gigaporodné, pastelkovné atd.) jako součást předvolební kampaně 2006. Efekt jí to ale nepřineslo.

Nyní Jiří Paroubek a ČSSD vyhrál. Jenže o sněmovnu a o vládu v těchto volbách skutečně nešlo.

Nebuďte nedočkavý. Počkejte si rok a půl, pane Paroubku.

VOLBY 2004
Kraje
ODS - 36,35%
ČSSD - 14,03%
Senát
ODS - 18 mandátů
ČSSD - 0

VOLBY 2008
Kraje
ČSSD - 35,86%
ODS - 23,58%
Senát
ČSSD - 23
ODS - 3

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Roubal | sobota 25.10.2008 18:54 | karma článku: 38,16 | přečteno: 3254x