Ten Fagan je pěknej fakan, prý hodlá napadnout Benešovy dekrety.

Fakan je americký právník Edward Fagan, který se bláhově domnívá, že z Karlových Varů vymáčkne koruny za dluhopisy z roku 1924. Vyhrožuje, že by jeho žaloba mohla vést k redukci Benešových dekretů. Asi by se měl zeptat, kam ty peníze přišly, když Hitler převzal v roce 1938 Karlovy Vary pod svá křídla. Tehdy to byl Deutsches Reich. Dnes zase Vary patří (zatím neoficiálně) mezi ruské gubernie, a nevím, co by na nich vysoudil, i když chudí nejsou.

A s těmi Benešovými dekrety by také nic nezískal. On šel u nás čas tak rychle, že z podniků, které byly znárodněny, už nic nezbylo. A vyžadovat vrácení od současných „majitelů“ by bylo nerozvážné. U nás nedostala nic ani církev, které sebrali majetek komunisti. Také se mohou podívat odsunutí, co zbylo z toho, co tu nechali. Myslím, že ani ti o návrat nestojí. Dekrety jsou jen takový mediální folklor, kterým se třeba Klaus chtěl zviditelnit při podpisu Lisabonské smlouvy. Asi nechtěl, aby se svět dozvěděl, co se všechno od roku 1945 u nás prošustrovalo. Co nestačili zničit a rozkulačit komunisti, to velmi rychle dokončili naši noví „manažeři“. Bakala i Babiš by panu Faganovi mohli vyprávět, jak se to dělá, ale soudit se?

A ty dluhopisy? To bude stejné, jako s těmi, letos koupenými. Nikdo ze svých peněz nic neuvidí. Dluhopis je vlastně směnka napsaná inkoustem, který za dva tři roky zmizí. A co dál s těmi dekrety? Ono je jich poměrně dost a já už ani nevím, co všechno postihují. Dekrety týkající se odsunu Němců a kolaborantů jsou pro nás v době, kdy nám ani nevadí, kdo a kdy kolaboroval s StB, asi nedůležité. A stejně tak nám je lhostejné kam se poděly majetky lidí odsouzených za „velezradu“, a stejně tak „nevidíme“ okradené sedláky, kterým státní moc ukradla statky se vším všudy, a náprava nikde. Proti tomu jsou dekrety úplná sranda. A jakápak hrdost či dokonce suverenita, když za plyn a ropu nevědí naši „vládcové“, komu kam vlézt.

Těším se, až se budou pojmenovávat věci pravými jmény.

 

 

 

Autor: Ivo Rottenberg | středa 14.12.2011 19:45 | karma článku: 16,68 | přečteno: 948x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42