Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát je špatný hospodář,

proto „finanční odborníci“ rozhodli: Než něco nechat státu, raději to rozkradem.

A dodržují to striktně. Není obor, kde se nekrade, a jak si můžeme říci s klasikem, „cesty mohou býti rozličné, jen vůli mějme shodnou“. Vůle utrhnout co nejvíce grošíků z čehokoliv je až pohádková. Tak třeba ředitel VZP „koupí“ akcie IZIP (elektronická zdravotní knížka), ale jaksi mu nedojde, že ani 51% podíl ho neopravňuje k případným změnám v IZIP, takže vyhozené (opravdu vyhozené?), leč neví se kam.

Líbí se mi, že VZP nezůstává stranou a sponzoruje několika miliony mediálně zajímavé akce. Takže se nedivme, že na pacienty již mnoho nezbývá.

Pomáhat a chránit. Je to na dveřích automobilů policie, jen tam není, komu pomáhají a koho chrání. A aby to nevypadalo tak blbě, loupí za ně „falešní“ policajti. Dokonce loupí za bílého dne a nikomu to nevadí. Také proč, když naše justice, nebo co je to za instituci neumí ochránit práva obyčejného zahradníka proti přivandrovalému Rusákovi, který si v jeho sousedství „koupil“ zámeček nota bene kulturní památku. Třeba ten Rusák nepřivandroval, ale zůstal tu po okupantech z roku 1968.

Ta jejich rozpínavost ovšem souvisí s korupcí na úrovni zastupitelstev, která svými zbytky kladného vztahu k velkému bratru ignorují naše zákony. Stavební odbor je místo, kde se nikomu nepodaří prokázat korupci, je to přece jen chybička malého úředníčka. A soud? Přece neumí prokázat úmysl!!

Nezlobme se na ty, kteří uvízli v síti zákonů. Jsou to ti malí, protože velcí silou svých peněz síť zákonů snadno protrhnou. Ono to začalo loupeží století, které jsem já idiot, a se mnou jistě i mnozí naivní, říkali kuponová privatizace. Tehdejší aktéři byli ještě niemandy, to až peníze, u nichž se nerozlišovalo, zda jsou čisté, z nich udělaly politiky hrnoucí se do nejvyšších pater. To bylo v dobách, kdy skutečně byl „politickým faux pas“ ptát se na původ peněz. Dokonce již tehdy vznikla myšlenka, že penězům je lhostejný jejich původ, že je lepší podniky rozkrást, než je nechat státu.

I stalo se. Stát špatně hospodaří, a neví se kolik lidí je potřeba podplácet, neznámý akcionář již ví jak na to, a velký podnik, byť sebevětší, řídí většinou jeden člověk, který tam funguje jako vykonavatel přání těch, kteří platí. Náš zákazník, náš pán. Jenže tu je to popletené. Než se má někdo stát zákazníkem na koupi produktu nevalné kvality, je třeba vybrat jej a to tak, že se někomu z jeho řad ukáží penízky, na které „slyší“. Za mých časů se tomu říkalo podplácení, jenže tenkrát si zákazník vybral prodejce, a pokud bylo zboží nedostatkové, tak nastoupila snaha zainteresovat prodejce, aby za úplatek (kterému jsme občas říkali všimné) dal přednost vám, před dalšími zájemci.

Dnes sjednává zakázky ten, kdo z toho má nejvíc, a je mu jedno, jestli je třeba přístroj pro nemocnici nekvalitní a zda není předražen. On sám nenese odpovědnost, důležitý je peníz, který z celé transakce má. Nyní pro zdravotnictví pan ministr „vymyslel“ výběrové komise, pročež se cena bude muset navýšit, aby dostali dost všichni členové takové komise. Důležité je, že pan ministr KONÁ.

A tak je to ve všech podnicích. Třeba ostudná dálnice číslo 11. Prý se opět objevil kousíček, který není vykoupen, takže se nebude stavět? Líbí se mi, jak politik řekne, že přijímá odpovědnost, což není nic jiného než blábol, protože ho takové vyjádření nic nestojí a jen z ostatních dělá blbce.

Kdo měl na starost projekt, kdo ho schvaloval? Byla to jen parta idiotů, kteří za státní peníz neodvedli práci? Prý je to složité. Kdyby páni ministři (dopravy) nebrali svá místa jen jako dobrý job, pak by vše bylo jiné. Potíž je také v tom, že se u nás do politiky chodí zbohatnout, a neomlouvejme je, že se vládnout teprve učí. Přece krást již umí dobře. Říká se tomu vznešeně korupce, která slouží, resp. ono slovo a boj proti ní, jako volební heslo, na které mohou naletět jen ti, kteří si nic nepamatují. Já se svou pamětí raději nejdu volit, ono je stejně jedno, kdo zvítězí, protože síla peněz je tak velká, že dokáže spojit i zaryté odpůrce.

A neštiťte se peněz, i když kazí mravy, a vezměte si příklad z naší státu hlavy.

Autor: Ivo Rottenberg | úterý 29.11.2011 13:15 | karma článku: 23,41 | přečteno: 1075x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

Bál jsem se, že budu muset někdy vyřknout ono „zlatej Klaus“ a již je to tu. Ano, jde o jeho nástupce v úřadu prezidenta, Miloše Zemana. Tak popořadě.

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44 | Přečteno: 904x | Politika

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

Zapomíná se, jak to vlastně bylo. Asi bych se tomu nevěnoval, kdybych si nepřečetl tento článek: „Psal se 9. květen roku 1945. Na většině území republiky probíhaly oslavy konce války, v Lejčkově a okolí zavládl smutek.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75 | Přečteno: 714x | Diskuse| Politika

Ivo Rottenberg

Malé vzpomínání, tentokrát na vojnu

Je tu čas vzpomínání na konec války, osvobození a také na Lázně Velichovky. Mise, jejímž úkolem bylo dopravit do Schörnerova štábu vyslance Dönitzovy vlády, který měl maršálu Schörnerovi oznámit podpis bezpodmínečné kapitulace.

6.5.2019 v 9:18 | Karma: 18,42 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ostatní

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka – na Rádio Alfa

Jistě jste zaslechli, jak jsou projektanti vinni všemi nedostatky jakéhokoliv dokončeného objektu. V rozhlase jsem končil jako projektant, takže na to mohu zavzpomínat. Můj „obor“ byla zvuková a rozhlasová technika.

4.5.2019 v 17:34 | Karma: 15,89 | Přečteno: 869x | Diskuse| Kultura

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

Bylo nebylo, tak mi to občas připadá se vzpomínkami, kdy jsem měnil profesi zubního laboranta za televizního, později rozhlasového, technika a to ve svých třiceti letech, ženatého s jedním dítětem. Zkusím to vzít "od Adama".

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42 | Přečteno: 251x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

„Bere si často zbraně do školy.“ Policie věděla, že hledá ozbrojeného vraha

27. června 2024

Premium Je to jednoznačné a není o tom pochyb. Kladenští policisté a kriminalisté, kteří přijeli 21....

Prezidentská debata Biden vs. Trump čili tři na jednoho. Jak v duelu uspět

27. června 2024

Premium Cílem nadcházející televizní debaty před americkými prezidentskými volbami je, aby Biden zůstal...

Severovýchod zasáhly bouřky. Obec na Olomoucku spláchl přívalový déšť

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  21:32

Silná bouře, která se žene přes Moravu a Slezsko, tvrdě zasáhla Olomoucko a Přerovsko. Hasiči již...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

  • Počet článků 408
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1261x

Seznam rubrik