Romové v Břeclavi mají možnost udělat gesto dobré vůle

Třeba by stačilo tomu troubovi (mám na mysli hocha, který ze strachu před matkou vymyslel napadení) vysvětlit, že to ublížilo mnoha lidem, přestože prvotně Romy neoznačil, leč lačný dav již „věděl své“, a tak se toho chytili všichni „spravedliví“ hájící práva nás světlejších, a bylo na pěkný průxxx zaděláno. Přece nechcete bambulovi zničit celý život, i tak si toto bude do smrti pamatovat.

 Kde zůstala dívenka, pro níž chlapec dělal ten nepovedený husarský kousek.  Přece nebyla jediným svědkem, a co kamarádi, kteří to také viděli. To by mohli být spolupachatelé rozpoutávání nálad proti místním Romům. Dokonce šíření poplašné zprávy s rasovým podtextem. Jak se asi cítí „maminky“, které v televizi vykřikovaly o strachu o své děti. A policajti jen přihlíželi a hlavně žádali posily.

Smírné gesto by mohlo pomoci ke zklidnění atmosféry. Sami víte, že ne všechny krádeže jsou dílem Romů. To patří k našim povahám, že se vždy najde šikula, který si pomůže na účet druhého. A zde se to přímo nabízelo. Jeden starý policajt, který chodil k otci se zubama, říkal, že pozná, co si přivlastnili cikáni (tehdy jsme je tak znali) a co našinci. Cikáni si totiž nikdy nepřivlastňovali víc, než spotřebovali a nikdy nedělali zásoby, což těm, kteří to zkoušeli na jejich vrub, ušlo.

Svět se změnil, ale povědomí o cikánech, resp. nyní o Romech, v nás zůstává. Ta drobná trestní (majetková) činnost jde převážně na jejich konto, ale krádeže luxusních automobilů, a třeba v hotelových pokojích, lze připisovat jen dobře vypadajícím pánům, jichž se ani chlapec u výtahu neodváží zeptat, zda mají hotelovou kartu.  

Myslím, že to gesto by mohlo přimět ostatní k zamyšlení, jak jsme „pěkně“ nabuzení.

Autor: Ivo Rottenberg | pondělí 28.5.2012 16:15 | karma článku: 12,34 | přečteno: 1138x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42