Novinka – fekální džihád!

Asi to není ve světě novinka, ale v těchto zeměpisných šířkách jistě ano. Zatím si nedovedu vysvětlit, jak a proč zmutovala Escherichia coli (čti escherichia, ne ešerichia), a stala se vraždící, když dosud, mimo jiné, sloužila jako pomocná složka výroby humánního inzulínu (HM inzulínu). To je asi příklad rozmanitosti našeho života.

Samotné slovo džihád je dle arabské gramatiky podstatným jménem slovesným odvozeným od slovesa džáhada (snaha o důležitou věc). Nic nového neřeknu, když uvedu, že džihád byl  kdysi jako politický prostředek k mobilizování mas. Někdy se uvádí jako svatá válka, ale nikde se nedočtu, proč fekální.

Myslím, že do „toho“ Němci šlápli při obvinění Španělů z infikovaných, resp. kontaminovaných, okurek. Nyní hledají jako diví, kde tu E.coli mají „schovanou“. Logicky se všichni domnívají, že je ohnisko v Německu, protože je tam nejvíc napadených. Je to však případ pro detektivy, protože (alespoň já si myslím) tak masivní napadení není z jednoho místa.

Trochu si dovolím fantazírovat. Je docela možné, že jde o první pokus bakteriologického napadení. V minulosti to byly srandovní obálky s antraxem (Bacillus anthracis), který může způsobit onemocnění zvířat a lidí. To však působilo na jednotlivce, jenže toto se zdá až příliš sofistikované. Tentokrát bych byl rád, kdyby se ukázala slova našeho prezidenta, o tomto problému, jako pravdivá.

A jak dál? Čistota je zdraví půl, kdo to neví, ten je – nemocný. Veselá mysl je také půl zdraví.

Proto vzpomeňme na jednu baladu Jaroslava Vrchlického...

 

Autor: Ivo Rottenberg | sobota 4.6.2011 0:05 | karma článku: 15,03 | přečteno: 1318x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42