Jsem starý a ekonomice nerozumím,

proto se tímto obracím na „ekonomicky“ vzdělaného čtenáře, který mi to objasní. Dnešní titulek na Novinky.cz  hlásá, že je naše koruna oslabena: „Nákupy v cizině se kvůli slabé koruně prodraží. A bude hůř...“ Jak je to tedy s tou vazbou na euro, když náš hradní vševěd varoval před eurem, abychom na ně nebyli odkázáni.

Z téhož článku jen malé náznaky, co to vlastně obnáší: „Lidé, kteří budou chtít před Vánocemi koupit počítač, oblečení či hračky z ciziny, musejí počítat s tím, že za ně zaplatí i o několik tisíc korun víc než na konci léta. Například notebook HP Pavilion dv-6 teď stojí 9500 Kč, přičemž ještě počátkem září to bylo o 1200 korun méně. Podobně nový Apple MacBook Pro – nyní vyjde na 22 000 Kč, když ještě před dvěma měsíci byl levnější o tři tisíce korun.“

Asi to bude trochu jinak. S naším systémem řízení hospodářství, kde se krade víc, než je únosné, a socialistickým pojetím účtování, jsme neměli šanci přejít na euro. To by nám pak do různých zlodějin kecala celá EU, takže zatím se naše koruna propadá historicky nejníže. Proto si raději svou ekonomiku řídíme sami neviditelnýma rukama zlodějů v rouše politiků. Snad neuplyne ani 24 hodin, aby nevyplula na povrch nějaká korupční aféra, a to vše má dopad na vůli pracovat poctivě, a to jak na dálnicích, tak v úřadech. Prostě každý, byť malý, si rád zobne, zvláště tam, kde nenese odpovědnost. Ve výsledku se tomu prý říká produktivita. A pokud má být Jiří Paroubek, předseda nové strany NSLEV 21, považován za nejčistšího bojovníka proti korupci, tak nemáme šanci se ze současného svrabu vyhrabat.

Ovšem znám také jiné nálepky. Kdo nekrade, je pravdoláskař. Ono souvisí (dialekticky) vše se vším. Dokud se nebude vyplácet poctivost, pak není šance na zlepšení. Neschopná vláda neumí nic jiného, než krátit peníze tam, kde se nikdo nemůže bránit. Jen nedej bože, aby třeba snížila „tarify“ pro odstupné zasloužilým úředníkům. Ministři rozdávají milionové odměny „asistentkám“, jeden nesnese vybavení kanceláře po předchůdci, tak si pořizují nové, a ne z IKEA.

Kdysi bylo na kampeličkách: „Korunka ke korunce...“. Dnes je to miliónek k miliónku, ale ne do kasičky, ale ze státní kasičky, a dokud bude co ukrást, může koruna dále klesat. O tom, že sami naší koruně nevěří, svědčí jejich konta v zahraničí. Je také možné, že si v zahraničí budují hnízdečka.

Budou je potřebovat, až občanům dojde trpělivost a vypráskají je ven.

Autor: Ivo Rottenberg | neděle 27.11.2011 10:00 | karma článku: 20,39 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42