Dámy a pánové, to jste pěkně podělali!

Rozhádaná pravice dělá komunistům místo hned za ČSSD. To je další primát od roku 1989. A není se co divit. Média to vydatně krmí různými strašáky a my jen přihlížíme. Nebo trapně blogujeme, abychom probudili spící blanické rytíře.  

Neměli bychom být mlčící většinou, to je na prd. Musíme jednat s poslanci, které jsme volili. Přece se musí vzchopit a konat ve smyslu plnění slibů. Nesmí dovolit populistům, aby určovali směr naší politiky. Vím, že nežije mnoho pamětníků únorového puče, který před světem uváděli jako vítězství pracujícího lidu. Tehdy také vítězili ve volbách jako důsledek jednání vítězných mocností, které po válce rozdělily svět na oblasti zájmu. My spadli ke Stalinovi.

Dnes nepočítám, že se úplně vrátíme zpět, ale nové nebo předčasné volby dají moc těm, kteří  změní, přeruší nebo zruší, co bylo již reformními kroky dosaženo. Nějaký čas to může jít setrvačností, ale než všichni pochopí, co je to skutečná hospodářská katastrofa, bude pozdě. Už nám SSSR nepošle pšenici, plyn a ropu za postavenou elektrárnu nebo za několik lokotraktorů, které jinde, než na ruských pláních, pro svou hlučnost, jezdit nesmějí. U nás již nebudou mít ani ten uran, který byl naší tvrdou měnou.

Vůbec si neumím představit, že bychom mohli mít ve vládě opět komunisty. A jistě by při sloučení se sociální demokracií, tak jako v roce 1947, zvládli změny Ústavních zákonů, kde by opět figuroval paragraf o vedoucí úloze stany. Na druhou stranu bych si přál, aby alespoň na jeden dva roky si mohli, naši demonstranti a jiní sympatizanti levice, vyzkoušet, jak se žije ve frontách na cokoliv a jak se musí žádat o devizový příslib, chce-li někdo vyjet za hranice svobodného světa. A co takhle výjezdní doložka k cestovnímu pasu a výjezd s vyplněným celním prohlášením. A když budete mít starého rodiče v nemocnici a narazíte na slušného doktora, tak léky, které již nesmí starým ordinovat, napíše na vás.

A kdo nebyl ve straně, jeho děti nesměly studovat nic, kromě hornického učiliště. Kdo měl byť jen malou živnost nebo pole větší, než předseda strany v obci, byl odveden na vojnu do pracovních jednotek, kromě konfiskace veškerého majetku. Černí baroni neměli jen srandu jako ve filmu.

Tak co mlčící většino. Máme naději?

Autor: Ivo Rottenberg | čtvrtek 19.4.2012 0:01 | karma článku: 21,54 | přečteno: 1390x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42