Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Buď budeme spolupracovat nebo nás čeká zánik.

Další evoluce po sdílení bankomatů budou vklady skrze cizí bankomaty, vklady přes pobočky na jakýkoliv účet v CZK v ČR (není sci-fi)

Dnes jsem jel po pražském půl-ohruhu a ve zprávách okolo 8h ráno citovali na Český rozhlas plus generálního tajemníka OSN, který v Egyptě prohlásil "Buď budeme spolupracovat nebo nás čeká zánik". V souvislosti se změnou chování nás lidí bylo tím myšleno "spolupracovat na ochraně přírody a snižování CO2 vypouštěného do atmosféry" dodávám. 

Vzpomněl jsem si, jak jsme letos tvořili PR ke sdílení bankomatů a srovnali jsme CO2 vypuštěné za rok jedním bankomatem k váze 3.000 kg k váze hrocha. Minulý týden k tomu bylo PR, že 2 banky, zatím, sdílejí bankomaty a tyto přemisťuji, kde budou potřeba také a dnes nejsou. Inovace roku 2022 mezi bankami. 

U večeře doma jsme měli debatu, my rodiče s dětmi, o všem možném. Přišlo i na sdílení bankomatů mezi Komerční bankou a Moneta Money bank, které budou duplikované bankomaty umisťovat do lokalit, kde bankomaty nejsou. Děti mají karty a kapesné a brigády, takže v 18ti a 15ti zkušenosti s výběry zdarma i s poplatkem. 

Další stupeň – když jsme si prošli základní funkce bankomatu, které jsou výběr hotovosti, dotaz na zůstatek, změna PINU a vklad hotovosti – budou vklady skrze cizí bankomaty. Ta myšlenka pochází někdy z roku 2020, když vypukl COVID, respektive restrikce, a pobočky bank a hotovostní přepážky byly zavírány a zavřeny. Poptávka po hotovosti – výběry a vklady – šla prudce nahoru a neklesá. 

"No jo, tati, jak pozná, na který účet chci vkládat, když mám účet u spořitelny a vkladový bankomat je jiné banky?". Když spojíte dvě funkce, a to dotaz na zůstatek a pak vklady, tak je to hotové. Půjde tedy o to provázat funkce dotaz na zůstatek a instantní (okamžitou) platbu, kterou už všechny banky mají implementovanou, a peníze si ponechá banka vlastnící bankomat a převodem doputují na Váš účet. V řádu sekund. Paráda. Pak proběhne vyúčtování mezi bankami. 

Jestliže počet bankomatů roste a počet poboček klesá a zároveň neklesá zájem o hotovostní korunové (CZK) transakce, pak by mělo jít, když máme v ČR přes 1/3 vkladových bankomatů o dobrý tah správným směrem, jak snížit celkový počet bankomatů, až doslouží a budou odepsány. 

V Nizozemí nastartovali po deseti letech budování společného bankomatového podniku v roce 2018 optimalizaci počtu bankomatů. Stát si podmínil, že do 5 km od každého PSČ bude bankomat. Místo 7.500 strojů mají dnes okolo 2.500 bankomatů v Nizozemí. Méně používají hotovost pro platby, ale trend je jasný. Počty ATM (bankomat) jdou dolů. 

Pobočky bychom také uměli využít, tam kde mají pokladnu, pro vklady na jakýkoliv CZK účet s kartou. Jak? Přijdu na pobočku k pokladně, přiložím kartu ke čtečce (nebo hodinky s tokenem VISA nebo MasterCard), zadám PIN a pokladní stejnou funkcí jako bankomat volá zůstatek na účtu, kterým získá číslo účtu ke kartě, přepočítá hotovost a tu mi okamžitou platbou posílá na účet u jakékoliv banky, která se k tomuto řešení připojí. 

A teď zpět k ekologii a ekonomii. Pokud nepojedu 10 km, to je cesta tam a zpět k teoretickému bankomatu nebo otevřené pobočce s pokladnou, tak nevyprodukuji CO2 tak jako cestou k bankomatu (méně k pobočce) za rohem. Ušetřím čas = peníze i náklady na dopravu. Banka si naúčtuje dle své cenové politiky nižší cenu za vlastní bankomat nebo pobočku a vyšší v případě účtu u jiné banky. Volím ekonomicky co se mi vyplatí. 10 km k mému bankomatu nebo 50,- CZK za vklad na cizím bankomatu 500m? Vklad přes přepážku cizí banky na můj účet za 100,- CZK? 

Nadále budeme volit podle oblíbenosti značky (banky) či kvality obsluhy a těžko donutí někdo banky ve volné soutěži, a díky za ní, protože se stále zlepšují, udělat z bankomatů nebo hotovosti komoditu v níž si nebudou konkurovat, ale kdo ví, zájem klientů a ESG ....

Autor: Rostislav Schwarz | středa 9.11.2022 20:21 | karma článku: 5,65 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Rostislav Schwarz

Pane premiére, bavte se s bankami a MF a nebudete muset zvedat daně

Ten kdo se dívá, vidí, vidí stavební kameny, které stačí poskládat dohromady a bude fungovat MPSV, banky, MF, karetní asociace tak, že stát se stávající úrovní daní vybere podstatně více a vtáhne lidi do elektronizace plateb, účtu z obchodů. Pane premiére Sobotko, posaďte za jeden stůl Vaší ministryni z MPSV, ministra financí pana Babiše a zástupce bank. Ministerstvo vnitra Vám to může sepsat a pohlídat a budeme se mít všichni daleko lépe bez zvyšování daní. Vážně.

26.1.2015 v 21:59 | Karma: 12,29 | Přečteno: 867x | Diskuse| Ekonomika

Rostislav Schwarz

Vertikálně-horizontální spolupráce či Zemanfreundenregierung GmbZH?

Společný nepřítel je jasný: president Miloš Zeman. Řešením je spolupráce obou komor parlamentu a všech politických stran nebo hlas ulice (lidu), který se na to vykašle neboť jsou prázdniny.

26.6.2013 v 17:10 | Karma: 12,21 | Přečteno: 452x | Diskuse| Politika

Rostislav Schwarz

Keltové věděli, kde stavět svá obydlí

Bly jsem si po 3ch dnech vytírání ve sklepě, vyhánění vody ze sklepa zaběhat. Zprávy od řek mi naháněly hrůzu a když jsem z neděle na pondělí slyšel, mimo stálého deště, okolo 4h ráno nad Zbraslaví a Prahou létat vrtulníky, bál jsem se pustit si zprávy, co se stalo.

5.6.2013 v 12:20 | Karma: 13,86 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Rostislav Schwarz

Můj syn se včera podruhé narodil

V neděli odpoledne jsme se všichni spontánně rozhodli, že vyrazíme, za krásného počasí na kolech. Projeli jsme kaštanovou alej u Dolních Břežan, přejeli asi kilometr po silnici a s auty a cyklostezkou stoupali mírně nahoru uprostřed lánů žluté a vonící řepky olejky. Střídali jsme se v čele našeho čtyřčlenného pelotonu horských kol a po sedmi kilometrech se zastavili ve Zvoli na zmrzlině pro děti a jednom pivku. Říkali jsme si, s manželkou, že na první výjezd s dětmi (9 a 6 let) bude 12 km stačit a vraceli jsme se domů.

20.5.2013 v 20:54 | Karma: 20,29 | Přečteno: 1604x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 872x
Projektový manažer v bankovnictví, běžec na střední tratě a maratony, otec 3 děti...

Seznam rubrik