Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

SID09

6. 4. 2008 13:19
Kdysi to už opravdu fungovalo !

Státu chybí pořád peníze, proto daňové zatížení občanů se asi tak rychle snižovat nebude a případné snížení jedné daně musí být bohatě vykompenzováno nárůstem jiné – DPH, spotřební …..

Otázkou jinou, zda je státní správa skutečně chce snížit náklady spojené s výběrem těchto peněz. Do roku cca 1994 to bez problémů fungovalo – při odvádění tuším 50 % odvodech z hrubé mzdy. Každá další reforma tento jednoduchý systém ještě více zkomplikovala.

Zaměstnanec odváděl pouze daň z hrubé mzdy.  Dnešní sociální a zdravotní pojištění bylo sloučeno do jedné daně ve výši cca 50 % a tu odváděl pouze zaměstnavatel za celý podnik, takže zaměstnancům kromě daně z příjmu nebylo nic jiného sráženo.  To by opravdu mohlo fungovat i dnes. Bylo jednoduché a zcela postačující.

0 0
možnosti
ZK

SID09

6. 4. 2008 13:22
Re: Kdysi to už opravdu fungovalo !

Dnes musí mzdová účetní sledovat jak se který zaměstnanec odhlašuje a přehlašuje na zdravotní pojišťovny a těm musí zaměstnavatel odesílat peníze, hlášní o počtu pojištěnců a výkazy.  Dnes už máme ( zcela zbytečných - tuším 12 zdrav. pojišťoven ), takže budou asi drobné problémky s přerozdělením, výpočtem případného penále ....., ale to je všechno řešitelné, kdyby se opravdu chtělo. Zaměstnavatel by tak vůbec nemusel vůbec sledovat u které zdrav. pojišťovny je dotyčný zaměstnanec přihlášen.

Stávající informace o nápadu jsou však natolik kusé, že člověk pořádně neví, zda je to domyšlené až do konce, nebo zda se jedná o novou kamufláž, jak vytáhnout z daňových poplatníků víc peněz. Murphyho zákony ve státní správě totiž platí víc, než kdekoliv jinde a je jasné, že každá nová reforma, přinese mnohem komplikovanější provádění……, než tomu bylo dosud – Viz Tlustého nápad se superhrubou mzdou.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

6. 4. 2008 12:54
Už podle fotky

jste mi přišla povědomá. TaĎ už vím odkud.

Jsem rád, že se konečně někdo z vyměřovacího odd. FÚ ozval. Jen mi v textu chyí zmínka o počtu poplatníků na 1 pracovníka správce daně. To aby si mohli čtenáři udělat obrázek o počtu DP, která člověk musí za měsíc zpracovat - je jich několik stovek.

Jinak přeji slušné poplatníky a málo chyb v přiznáních.

0 0
možnosti
SR

SimRo

6. 4. 2008 14:02
Re: Už podle fotky

No jo, ale dnes už tam nejsem.

0 0
možnosti
B

Badmine

6. 4. 2008 9:39
Daňové zákony

Každá novela předčí mé nejhorší očekávání a fantazii. Pokud zákon obsahuje ke každému paragrafu 150 vyjímek, je v podstatě neprůhledný, zbytečně složitý a umožňuje tisíce výkladů. Běžný daňový poplatník nemá šanci se vyznat. Sem tam ještě nějaká nedokonalost, opomenutí, špatné formulace a výsledek nepoužitelný.

0 0
možnosti
BM

BořekŠikula

6. 4. 2008 6:34
ušetřit by se dalo

Je zajímavé, že finanční úřad ví, zda a kolik daní za mne zaplatil zaměstnavatel (daň z příjmu ze závislé činnosti), ale SSZ nic takového neví, takže jí pokaždé musím doložit potvrzení zaměstnavatele, že za mne zaplatil nejméně minimální pojistné (a proto z mého živnostenského přivýdělku nejsem povinen platit minimální pojistné a minimální vyměřená záloha je také nižší). 

Na druhé straně nevěřím tomu, že bny nějaký úřad snížil počet zaměstnanců, když přijde o nějakou agendu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1324x
Občan České republiky, zaměstnanec s praxí ve školství, zdravotnictví, státní správě.