Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolonialismus???

V tomto příspěvku, se chci opřít do kritizování kolonialismu evropských mocností a jejich údajných důsledků v porovnání s imperialismem muslimským.

Zatímco evropskému kolonialismu a imperialismu (obě tato slova mají v naší době pejorativní význam) se klade za vinu kdejaký neduh světa, a vyžaduje se, aby se za něj všichni Evropané styděli, arabský imperialismus je považován za něco, na co mohou být muslimové pyšní-za něco hodného chvály a obdivu.

Evropanům se neustále vyčítá, že třetímu světu vnutili své„úpadkové“hodnoty, svou kulturu a svůj jazyk,nikdo,ale nemluví o tom, že islám kolonizoval země, kde vládly starobylé a pokročilé civilizace, a že islámský kolonialismus mnoho z těchto kultur zadupal a zničil!!! Např.:Spiros Vryonis-Pád středověkého helénismu v Malé Asii a proces islamizace od 11 do 15.stoeltí.V.S.Naipaul píše o siru M.Igbalovi(1875-1938)indickém muslimském básníku, jenž je považován za duchovního zakladatele Pákistánu:Básník Igbal doufal, že indický muslimský stát zbaví islám,pečeti,kterou mu dal arabský imperialismus.Dále pokračuje:V pákistánských učebnicích, které jsem si prohlédl, začínají dějiny Arábií a islámem. V těch jednodušších pak následuje přehled Prorokova života, života prvních 4 chalífů, pak je v nich ještě dejme tomu něco o dceři Prorokově. Téměř bez přechodu se potom dočítáme o básníku Igbalovi,o panu Džinnáhovi, politickém zakladateli Pákistánu,,a o dvou, nebo třech„mučednících“, vojácích či letcích, kteří zahynuli ve„svatých“válkách proti Indii v letech 1965 a 1971.

V tomto kontextu je pozoruhodný fakt položíme-li si otázku kdo je vlastně kulturní barbar???!!!!„Imperialisté“, jako lord Curzon zachránili před zničením mnohé z indických kulturních památek,včetně Tadž Mahal!!!

Egyptologie,assyrologie či iranologie byly od počátku doménami výlučně evropských a amerických badatelů. Byli to zapálení západní archeologové,kdo znovuobjevil a vrátil lidstvu kus jeho slavné minulosti!!!!!!!!!!!!A další autoři:

Ano,Francouzi obsadili Alžírsko.Před nimi je ale obsadili i Arabové a turci.Ano,Francouzi Alžírsko kolonizovali a zabrali si velkou část země.Arabové a Turci udělali ovšem před nimi totéž.Francouzi se nepochybně dopustili mnoha nepravostí-byly však tyto nepravosti větší,než nepravosti jejich předchůdců?V dobách francouzské kolonizace jistě panoval útlak a chudoba,bylo však Alžírsko po nabytí nezávislosti v r.1962 příkladem svobody,prosperity a spravedlnosti?Tak si říkám,kolik Alžířanů asi teď vzdychá po těch„strašných“francouzských časech!Kedourie,Times Literary Supplement,10.7 1992Ať už definujeme„civilizovanost“jakkoli,Alžírsko bylo před příchodem Francouzů(v 30.letech 19.stol.)necivilizované.Hugh Thomas-An Unfinished History of the World,London 1981Žádný jen trochu vzdělaný Ind,jemuž jde alespoň trochu o historickou pravdu,nebude popírat,že přes všechny nedostatky,vedla celkově britská vláda,k blahobytu a štěstí Indů.Nirad Chaudhurri-Thy Hand,Great Anarch,Dillí 1983Jedním z mýtů,které se zrodily ve fantaziích indických nacionalistů,je,že Indie byla před zavedením britské vlády kulturně a ekonomicky rozvinutou zemí a že její materiální a morální úpadek způsobila cizí nadvláda.Nicméně stačí jen letmý pohled na indické dějiny,aby se ukázalo,že toto mínění je zcela na vodě.Pokud by Indie  skutečně byla rozvinutou zemí,těžko by ji mohla ovládnout hrstka obchodníků,kteří tam připluli ze vzdálenosti desetitisíc kilometrů na větrem poháněných plavidlech.Indie byla tehdy zemí.kde vládla despocie a nespravedlnost,a nebyla daleko od anarchie.Většina lidí vítala vládu zákona a pořádku,kterou britská vláda přinášela.Britská nadvláda nad Indií už nemohla znamenat žádné výrazné zlepšení po počátku 20.století,ovšem v době svých začátků,přinášela zemi velký prospěch.Indii pozitivně ovlivnilo britské liberální myšlení,v němž vládl duch svobody,racionalismu a lidské důstojnosti.Díky němu začala Indie zakoušet opožděnou renesanci.Ta se především stavěla proti náboženským pověrám,a prosazovala takové společenské změny,jako zrušení SATI,zákony o nových sňatcích vdov,vzdělání pro ženy,zákazy dětských sňatků a opatření proti zvyku nedotknutelnosti.V.M.Tarkunde-Radical Humanism,Dillí 1983 Příště budu pokračovat v tomto tématu,a začnu o otroctví,abych ukázal na ty co se neustále strefují do Ameriky,jaký „přístup“praktikovali muslimové!!!!!!!!!!!!!

Autor: Roman Pražák | čtvrtek 27.3.2008 21:33 | karma článku: 13,43 | přečteno: 1683x
  • Další články autora

Roman Pražák

Úskalí odlišnosti(rozdílnosti)-Byron M.Roth

"Totalitní metody a utopické ambice multikulturalismu mají své kořeny v komunistické ideologii" - anglická spisovatelka Doris Lessingová

28.10.2012 v 16:51 | Karma: 16,45 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Roman Pražák

Oriana Fallaci:Dopis Svatému otci

Oriana Fallaci (29.6 1929 - 15.9 2006) světově proslulá italská novinářka a spisovatelka, autorka románů, rozhovorů s významnými politiky a státníky a reportáží z většiny stěžejních ozbrojených konfliktů druhé poloviny 20. století.Jako válečná zpravodajka působila například v zemích Blízkého východu, Latinské Ameriky, Vietnamu nebo třeba roku 1956 v Maďarsku. O.Fallaci se proslavila provokativně vedenými rozhovory s klíčovými osobnostmi své doby stejně jako odmítáním politické koreknosti ve vyjadřování.

29.1.2012 v 17:10 | Karma: 26,18 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Ostatní

Roman Pražák

León Daudet-O liberalismu

Lon Daudet-francouzský novinář, spisovatel, politik-pro mě zajímavý člověk s zajímavými názory.Zde předkládám jeho názor na liberalismus.

3.1.2012 v 12:43 | Karma: 11,78 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Roman Pražák

Slova Geerta Wilderse

Geert Wilders-předseda PVV, v Nizozemí r. 2007 politik roku, r.2009 muž roku, r.2009 držitel italské ceny Oriany Fallaci - Za obranu svobody. Od roku 2004, kdy byly na něho vydány první vražedné hrozby, je pod stálou policejní ochranou a bez trvalého bydliště.

4.11.2011 v 21:11 | Karma: 36,10 | Přečteno: 2101x | Diskuse| Ostatní

Roman Pražák

Elisabeth Sabaditsch Wolff

Slyšeli jste už o té ženě?Pozoruhodně málo informací o této ženě, a jejím neuvěřitelném případu je k nalezení, i když by tomu mělo být přesně naopak.

25.10.2011 v 1:04 | Karma: 23,25 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Starosta Novotný by měl z ODS odejít sám, domnívá se Stanjura

19. května 2024  14:07

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku

19. května 2024  13:12

Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...

Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?

19. května 2024

Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2762x
Nikomu své názory nenutím.Jen doufám,že hodně lidí má názory podobné.

Seznam rubrik