Úspěšná ekonomické diplomacie aneb žádná polemika s prezidentem

„V4 Startups in the Netherlands“ - úspěšný projekt ekonomické diplomacie – prezentace českých (Visegradských) startupů dne 25. září 2014 v Rotterdamu aneb žádná polemika s panem prezidentem Milošem Zemanem.

Na úvod malé upozornění, tento blog není v žádném případě polemikou s panem prezidentem Milošem Zemanem ohledně „nedostatečné výkonnosti ekonomické diplomacie“ (viz také http://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/soucasny-prezident-cr-milos-zeman/vybrane-projevy-a-rozhovory/637.shtml#), protože zaprvé pan prezident má jistě v mnoha bodech pravdu a zadruhé, motivace tohoto textu je mnohem jednodušší. Prostě touha pochlubit se s náročným projektem, na kterém jsem téměř rok pracoval (samozřejmě zdaleka ne na plný úvazek, protože ekonomičtí diplomaté mají mnohem více povinností a, bohužel, zdaleka ne všechny takto užitečné a zajímavé) a který dopadl nad očekávání dobře.

Projekt ekonomické diplomacie „V4 Startups in the Netherlands“ oficiálně začal v prosinci 2013, ale neoficiálně už 29. října 2013 při neformálním setkání ekonomických diplomatů V4, kdy tento nápad, ve značně mlhavé podobě, zazněl poprvé. V hlavě se mi totiž spojila minulá zkušenost, že MZV se snaží pomáhat všem firmám, ale ti, co naši pomoc nejčastěji potřebují, jsou zejména malé a střední podniky a také startupy, a nová zkušenost (znovu nalezené) síly holandského finančního světa, včetně venture kapitálu. Ano, „holandského“, protože z cca 90 členů NVP (Dutch private equity and venture capital association; www.nvp.nl) jich naprostá většina sídlí v Amsterdamu, případně Randstadu, tj. hlavně v provinciích Severního a Jižního Holandska a Utrechtu. Po minulé krizi (po r. 2008) začal tento trh v Nizozemsku opět růst – výše investic typu „private equity and venture capital“ dosáhla  2,4 mld. EUR v celkem 336 společnostech (a více než 16% investic směřovalo mimo Nizozemsko!), z toho samotný venture kapitál investoval 194 mil. EUR do 190 startupů, což je nejvyšší počet od krize (detaily jsou k dispozici ve zprávě THE DUTCH PRIVATE EQUITY AND VENTURE CAPITAL MARKET IN 2013).

Vše to začalo celkem „nevinně“ – několika stránkami návrhu projektu dle nové metodiky MZV. A pak se to začalo klasicky komplikovat a rozšiřovat – desítky jednání a oficiálních zpráva a dokumentů a stovky telefonátů a e-mailů. „Pozoruhodné“ bylo např. naše první setkání (zástupců V4) právě s vedením NVP, včetně paní ředitelky T. Molenaar, 11. března 2014 v Amsterdamu. Kdy nám vysvětlila, že jejich členové investují pochopitelně zejména v Nizozemsku, případně v zemích Beneluxu a občas také v Německu. A opravdu pouze výjimečně jinde v blízkých zemích s přímými lety – např. v Helsinkách. Trochu překvapeni jsme jí vysvětlili, že do našich zemí také existují přímé lety a že jsou mnohem kratší než do Helsinek… Přestože jsme pochopili, že všechny země na východ od Německa jsou pro ni víceméně podobné Ukrajině, tak nakonec jsme se dohodli na „ideální investici“ – výše cca 5 mil. EUR, druhé nebo další investiční kolo a přítomnost silného lokálního investora.

Dalšími (rozhodujícími?) milníky projektu bylo nalezení sponzora – našeho honorárního konzula v Groningenu, podnikatele a investora Alberta-Jana Postmy a klíčových partnerů Altexu a Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). Nejzajímavější byl první kontakt s majitelem Altexu (je to také startup, ale nizozemský), Vladem Kysuckým (slovenským občanem, toho času doktorandským studentem na Rotterdam School of Management, Erasmus University v Rotterdamu), který mi takhle jednou v únoru zavolal, zrovna když jsem přemýšlel, jak budu dělat webové stránky pro náš projekt, když to sám moc neumím a nedostal jsem na to peníze. A jelikož Vlado zase potřeboval kontakty na vhodné české startupy (a ty jsem v dostatečné podobě měl), tak jsme se velmi rychle domluvili na vzájemné spolupráci a věřím, že ani jeden z nás nelitoval.

C. G. Jung takovéto jevy definoval jako „synchronicitu“ – viz stručná definice - http://jung.sneznik.cz/soubor_slovnik/slovnik_synchronicita.htm nebo wiki - http://cs.wikipedia.org/wiki/Synchronicita. A ECE nám poskytlo zdarma skvělé prostory v 11. patře Rotterdam Science Tower, potřebnou reklamu a za nákladové ceny pohoštění a další služby pro všechny účastníky (viz také http://www.rsm.nl/about-rsm/news/detail/3130-dutch-prime-minister-mark-rutte-to-open-ece-startup-campus/).

Projekt pak vyvrcholil úspěšným představením V4 startupů 25. září 2014 v Rotterdamu. Na akci se osobně prezentovalo celkem 11 českých start-upů (a více než 30 startupů z ostatních zemí V4), z toho 7 plenární prezentací a 4 „pouze“ v rámci individuálních jednání s potenciálními investory a partnery. Dále byli přítomni 2 „čeští“ investoři a několik dalších účastníků s vazbami na ČR. Celkem se akce zúčastnilo více než 100 lidí, z toho cca 20 investorů nebo zástupců investičních společností převážně se sídlem v Nizozemsku nebo v jiných zemích (např. v Německu nebo v Belgii). Toto relativně malé číslo bylo výsledkem opravdu velkého „marketingového“ úsilí – využili jsme samozřejmě osobních kontaktů a databází všech ambasád V4 i databázi investorů Altexu (desítky osobních dopisů a stovky e-mailů); cílené reklamní kampaně prostřednictvím Google na investory do startupů v zemích Beneluxu a v Londýně (City) i tradiční reklamy v Het Financieele Dagblad, kde také 6. října vyjde další malá reklama – gratulace vítězným společnostem a poděkování všem sponzorům, investorům a účastníkům akce.

Důležité pro nás bylo, že se osobně zúčastnila T. Molenaar, ředitelka NVP i někteří členové a mnoho dalších důležitých osob, včetně J. Siemonse, ředitele NCH (Netherlands Centre for Trade Promotion). Za Velvyslanectví v Haagu se akce osobně zúčastnil pan velvyslanec J. Horák a moje maličkost. S prezentací vystoupil ředitel L. Matějka z CzechInvestu.

Všechny důležité informace o projektu, včetně detailních informací o všech registrovaných startupech, jsou k dispozici na webových stránkách projektu - https://altxm.com/v4startups/.  Atraktivní součástí akce byla také vystoupení pozvaných řečníků - Ronalda Kleverlaana (Vice Chairman European Crowdfunding Network, advisor European Commission) a Lorda Evanse z Watfordu (Sněmovna lordů, Newsdesk Media Chairman a podnikatel se vztahem k České republice – viz http://czechrepublic.newsdeskmedia.com/Index.aspx), jehož účast zajistil ZÚ Haag (ve spolupráci se ZÚ Londýn) a jehož řeč byla „poetickým“ vyvrcholením celé akce. Výrazným a vtipným přínosem konference byl také moderátor Keith Wallace z DeInvesteerdersClub.

Akce tak přispěla k posílení nebo k navázání vztahů s nizozemskými i dalšími investory a s významnými zástupci businessové komunity a nizozemské státní správy a ke kvalitní a inovativní prezentaci ČR a ostatních zemí V4. Porota vybrala jako nejlepší český startup společnost Mews Systems, které tímto ještě jednou gratuluji!

Všechny vítězné společnosti:

BeeSafe (SK, hlasování publika)

CloudFender (SK)

Galactico (PL)

Hand-in-Scan (HU)

Mews Systems (CZ)

Celá akce tedy dopadla, podle reakcí většiny účastníků, velmi dobře. Symbolické je, že podobná akce (na mnohem vyšší úrovni, ale zase s menším počtem českých startupů) probíhala téměř paralelně v New Yorku (viz http://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/x2014_09_24_ministr_zaoralek_v_usa_klicem.html - že by opět „synchronicita“?). Potvrzením vysoké konkurence v této oblasti v Nizozemsku je pak fakt, že ve stejný den se konaly „startupovské“ akce také v Amsterdamu a v Eindhovenu. Výše uvedené, dle mého názoru, také dokládá užitečnost spolupráce zemí V4 nejen v politické, ale i v ekonomické oblasti. Fotodokumentace z celé akce je k dispozici na adrese http://altxm.com/v4startups/V4-2014-Gallery

Ideálním závěrem celé akce by samozřejmě bylo, kdyby některý z účastněných českých startupů získal investici od nizozemského nebo jiného investora. Přestože v rámci akce proběhla mnohá zajímavá setkání a neformální jednání a vítězný startup - společnost Mews Systems k tomu má a bude mít vytvořeny max. předpoklady (včetně uvedení na specializovaném portálu www.altxm.com, poradenské podpory, detailního vyhodnocení společnosti - potenciální investice a aktivního vyhledávání vhodných investorů), tak je na takový závěr zatím brzy.

Pro nás příjemným problémem je, že mnoho účastníků i spoluorganizátorů z V4 se již ptalo, kdy bude další ročník, takže musíme již přemýšlet, zda a jakým způsobem jej uspořádat?

Pro mne osobně pak bylo na celém projektu nejpozitivnější to, že jsem se naučil mnoho nových věcí a hlavně setkání se zajímavými lidmi, včetně lorda Evanse (ani diplomaté nepotkávají lordy každý den, natož takto sympatické), a zejména se zástupci českých i ostatních startupů, kteří byli téměř bez výjimky schopní a milí (většinou mladí, ale ne vždy) lidé – muži i ženy. Přeji jim proto hodně úspěchů v jejich plánech a podnikání a opět hledím s o něco větší důvěrou v budoucnost České republiky (podobně jako v r. 1989, kdy jsem ale samozřejmě neměl o nějakých „startupech“ ani ponětí, přestože poprvé bylo toto slovo použito již v r. 1845, takže se nejedná o nic nového – viz http://startupireland.ie/startups-v-start-ups-whats-in-a-word/).

Detailní program akce, včetně odkazů na jednotlivé vystupující - https://altxm.com/v4startups/Event-Program

A pro jednoduchost a jako forma poděkování - seznam všech českých startupů, kteřé se na akci zúčastnili nebo zaregistrovali:

360Cities

BORABELA

Contiqua

Giriton

NANOPHARMA

Persoo

PhoneX

SIMPHONIE

SymCredit

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Holý | pátek 3.10.2014 12:22 | karma článku: 8,91 | přečteno: 465x