Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Crowdfunding na vlastní kůži

Dva měsíce jsem věnoval přípravě crowdfundingové kampaně na českém portálu hithit. Během té doby jsem přečetl desítky článků, konzultoval projekt s mnoha lidmi, zhlédl spoustu poučných videí… Před pár dny jsem projekt spustil...

Jedna z možností je, že se nebude dít vůbec nic, téma projektu nikoho nezajímá a mé schopnosti propagace jsou limitované a možnosti zveřejnění jsem vyčerpal. Po čtyřech dnech trvání kampaně zeje hithitový účet prázdnotou a já vážně uvažuji o práci taxikáře.

Rozhodl jsem se spustit projekt, v jehož jádru není žádná vzletná myšlenka, umělecký počin, pomoc slabým tohoto světa, mým cílem není pomoci zvířátkům ani opravit chátrající cosi. Mým cílem je zápis do Guinnessovy knihy rekordů v kategorii nosnost papírového nábytku, což je záležitost ryze přízemní, světská a zbytečná. Mnoho lidí mi to i napsalo. Že papírový nábytek je skvělá věc, líbí se jim, ale utratit tři sta tisíc (ano, tolik stojí celý ten proces a realizace rekordu završeného zápisem do guinesovky) za takovou kravinu jim přijde jako mrhání penězi.  Něco jak když jdete do lunaparku. Víte, že tam chodit nemusíte, vlastně byste ani neměli, že je to vlastně úplná blbost, ale stejně tam jdete a jste okouzleni a fascinováni a dokonce se vám to líbí, i když víte, že by vlastně nemělo, protože je to zábava pokleslá. Takhle nějak je to s tím světem rekordů, vlastně k ničemu užitečnému to není, zvlášť když víte, že se do knihy dá zapsat úplně cokoliv, včetně toho, že někdo dostříkne okem mléko do vzdálenosti několika metrů (to jsem vážně četl před pár lety, že jeden člověk má fyziologickou anomálii, která mu umožňuje nasát mléko nosem a vystříknout ho okem do vzdálenosti asi dvou metrů). Tak z toho je jasné, že stačí vymyslet jakoukoliv věc, které se nikdo jiný na světě nevěnuje a rázem se z vás může stát mistr světa.

No a tak jsem vymyslel, že se můj nábytek stane mistrem světa. Za ty roky, co vyrábím nábytek z papírových trubic, mě nepřestávají fascinovat možnosti tohoto neprávem opomíjeného materiálu - recyklovaného papíru. Přesněji tedy odolnost papírové trubice vůči tlaku, odborníci tomu říkají axiální tlak, tedy tlak shora na trubici postavenou na výšku (kdyby to byl tlak na trubici položenou naležato, je to radiální tlak – jak jsem byl poučen odborníky). Už jsme dělali různé pokusy, při kterých jsme zatížili výrobky stovkami kilogramů, a papír to vydržel. Dokonce jsem zvažoval možnost konfrontace, kdy bychom stejným způsobem zatížili jiný nábytek z „konvenčních“ materiálů, ale nakonec jsem tuto cestu zavrhl, protože mi přišlo nefér ničit něčí práci bez jeho vědomí a možnosti vyjádření k tomu.

Hromadné financování je posledních pár roků zajímavým fenoménem, můžete tímto způsobem získat peníze na realizaci jakéhokoliv projektu – vývoj užitečné aplikace, natočení filmu nebo muziky, podporu znevýhodněných či ohrožených tvorů, realizaci výstavy, oživení zapomenutých prostor. Úspěšná crowdfundingová kampaň musí splňovat několik předpokladů: zájem lidí o téma, službu nebo produkt, správné nastavení odměn za příspěvky a dobrou medializaci (nejlépe přes sociální sítě). Existuje několik crowdfundingových portálů, skrze ně můžete projekt založit, spravovat a posléze realizovat, u nás je nejznámější hihit.cz, nakopni.me nebo startovač.cz, ve světě je nejznámější kickstarter.com nebo fundbreak.com.

Jedním z nejabsurdnějších příběhů ze světa hromadného financování je pro mě nápad Zacka Browna z Ohia, který založil projekt na tom, že požádal o 10 dolarů, že si chce nakoupit suroviny a doma udělat bramborový salát – a nakonec vybral přes 55 tisíc dolarů, díky nimž nyní pořádá hudební festival, jehož cílem je pomoci lidem bez domova.

Krásný americký příběh, který zahrnuje další ingredience, bez nichž se při hromadném financování neobejdete – tedy směs originality a štěstí.

Autor: Zdeněk Roller | neděle 13.9.2015 6:49 | karma článku: 6,76 | přečteno: 224x
  • Další články autora

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 11. část

Dnes budu tak stručný, jak jen stručný může člověk být, když nechce vynechat perex, ale zároveň do něj nemá co napsat... Básničky na jména v českém kalendáři od 7. 3. 2016 do 13. 3. 2016.

12.3.2016 v 13:03 | Karma: 6,01 | Přečteno: 161x | Diskuse| Poezie a próza

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 10. část

Můj nejstarší syn se mě včera ptal, kdy tohleto (myslel tím to šílenství s básničkami a jejich filmovou podobou) skončí, jestlil by to už nestačilo? Odpověděl jsem, že nestačilo, zavázal jsem se k natočení 52 dílů, tedy pokračuji.

3.3.2016 v 15:32 | Karma: 5,28 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 9. část

Možná se vám bude zdát, že mi dochází dech (díky tomu nebývalému zpoždění). Ale není tomu tak, jen jsem trochu umíral (to víte, chřipka je chřipka) a to se blbě tvoří...

28.2.2016 v 7:14 | Karma: 5,23 | Přečteno: 117x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 8. část

Netušil jsem, kam až zajde ten můj neškodný nápad s básničkami. Teď už si to musím přiznat: stal jsem se youtuberem, dost možná nejstarším youtuberem na světě.

20.2.2016 v 6:40 | Karma: 5,73 | Přečteno: 92x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 7. část

Proč to vůbec dělám? Proč píšu a natáčím rýmovačky, které tak málo někoho zajímají? Proč takhle plýtvám energií? Když jsem včera o svých rýmovačkách vyprávěl prodavači v obchodě s elektronikou, díval se na mě soucitně...

11.2.2016 v 6:17 | Karma: 5,21 | Přečteno: 115x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Hezký byt v cihlovém domě 3+kk/2x lodžie, 85m2, Brandýs nad Labem
Hezký byt v cihlovém domě 3+kk/2x lodžie, 85m2, Brandýs nad Labem

Brázdimská, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
18 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 215x
Píšu o všem, co mě právě napadá, v roce 2016 napříkald zveřejňuji (mimo jiné) každý týden blog se sedmi veršovánkami na křestní jména v českém kalendáři.

Seznam rubrik