Nezodpovědné politiky nechci

A neměli byste je chtít ani Vy. Ministr financí úřednické vlády Janota si na dnešek svolal předsedy dvou hlavních politických stran ČSSD-Paroubka a ODS-Topolánka. Chtěl se s nimi dohodnout na řešení neúměrně rostoucího deficitu státního rozpočtu na příští rok, ke kterému dochází v důsledku výpadku daní a v důsledku světové krize.

Navrhl jim balík opatření,kterým by se snížily (v mnohém případě zbytečné a neúměrné) výdaje státu a malými úpravami sazeb DPH zvýšily příjmy státního rozpočtu. Deficit by i tak byl veliký, avšak snad ještě trochu únosný. Jsem si jist, že pan ministr Janota dobře ví, kde lze v rozpočtu ušetřit i téměř bezbolestě získat, protože je na tvorbu státního rozpočtu odborník.

Ani jeden z předsedů mu jeho návrhy neschválil. Oba chtějí tyto problémy řešit po volbách. Přitom je zcela nepochybné, že po volbách už bude pozdě. Vláda se může sestavovat i několik měsíců a na rozpočet pro rok 2010 už poté bude pozdě.

Podle mého názoru správný a státnicky zodpovědný návrh předložil místopředseda TOP09 a bývalý ministr financí Kalousek. Navrhl přijetí balíku těchto opatření jako celek s omezenou platností do 31.12.2010. Rozpočet na rok 2011 by pak tvořila vláda vzniklá z předčasných voleb. 

Lidé by si v těchto volbách řekli, zda chtějí problémy na výdajové stránce řešit dalším zadlužením i za cenu, že tyto dluhy zaplatí jejich děti a vnoučata, mimo jiné i tím, že třeba samy půjdou do důchodu v 70 a možná až v 75 letech, protože jim dřívější odchod do důchodu doslova projí současná generace, která se nechce uskrovnit a žije si nad poměry. Splácet tyto dluhy budeme i my všichni vyššími daněmi, které se ale zvýší všem - ne jen bohatým - protože vyšší daně jenom bohatých na zaplacení těchto dluhů stačit nebudou. Pan Paroubek vyhlašuje, že nedovolí zvýšení DPH. Tím pádem ale říká (a zamlčuje), že zvýší ostatní daně(daně z příjmu, daně z nemovitostí, spotřební daně...). Zvýšení DPH je však nejméně bolestivé a vůbec nemusí vést ke zvýšení cen, protože ceny stejně tvoří trh.

Je zde však i naděje, že ve volbách zvítězí rozum a pud sebezáchovy a že si ve volbách zvolíme zodpovědnější politiky, kteří nedopustí další neúměrné zadlužování. Ostatně nebude na tomto světě nikdo, kdo by tomuto státu v dnešní krizové době lacino půjčil. Zodpovědní politici ví, že státní rozpočet je zbytečně nafouknutý a ví, kde je možno šetřit. Zrovna tak, jak šetří většina z nás-zodpovědných lidí v těžších dobách.

Zodpovědný návrh si poslechněte zde:

http://www.youtube.com/watch?v=AhOULQMAGzs

 

Autor: Jiří Rod | pátek 28.8.2009 14:10 | karma článku: 22,43 | přečteno: 988x