Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A koho budete volit Vy?

Považuji se za Moraváka, protože jsem se narodil na Moravě, cítím se Čechem, protože žiji v České republice a cítím se být Evropanem úplně stejně, jako se cítím být obyvatelem naší překrásné planety Země.

      Nebojím se migrantů a lidí s jinou barvou pleti a s jiným vyznáním. Naopak se bojím lidí, kteří vyvolávají třídní, rasovou a náboženskou nenávist (a je jich stále více...).

     Cítím povinnost pomáhat lidem v nouzi a lidem, kteří prchají před válkou a genocidou ve vlastní zemi. Pomoc bližním patří totiž k základům naší evropské a křesťanské společnosti a patří to k lidskosti.

     Jsem přesvědčen, že na světě neexistuje lepší politický systém, než zastupitelská demokracie se svobodnou výměnou názorů v parlamentu a s hlasováním o většinovém názoru. Nesouhlasím s tím, že parlament je "žvanírna".

      Cítím se být "svobodným" občanem (alespoň zatím), neboť jsem polovinu svého života prožil i v době nesvobody a v době vymývání mozků (podobně jako to vidíme dnes v KLDR). Je mi líto, že svobodu projevu si hodně lidí vysvětluje jako svobodu lhaní, překrucování pravdy a svobodu pomlouvání.

     Vážím si poctivých pracantů, šikovných řemeslníků a poctivých podnikatelů (mezi našimi miliardáři je ale nenajdeme). Vážím si dobrých učitelů, vědců, lékařů. Z osobností si vážím lidí, jako byl Hus, Komenský, Masaryk, Havel.

     Nechci zpochybňovat naše členství v NATO a už vůbec ne členství v Evropské unii, které od samého vstupu vyčítám, že je moc socialistická. Evropskou unii musíme my, kteří jsme zažili ekonomický krach socialistického systému, ovlivňovat ve směru, aby celá EU nezkrachovala. My sami musíme EU přizpůsobit "obrazu svému" a musíme zabránit zrůdnostem, jako jsou například zemědělské dotace, které dotují snižování produkce potravin a spíše podporují nicnedělání na zemědělské půdě. Musíme zabránit dotování bioplynových stanic, neboť právě tyto dotace jsou příčinou toho, že zemědělská půda snižuje svou úrodnost, protože organická hmota(hnůj,mrva) je v těchto bioplynkách spalována! Kvůli bioplynkám jsou u nás nadměrné plochy půdu vyčerpávající (a erozi způsobující) kukuřice. Je třeba zastavit dotace výroby biopaliv, neboť právě tyto dotace jsou příčinou nadměrných ploch řepky. Obávám se, že produkce řepkového oleje pro biopříměs do paliv spotřebuje více ropy při svém pěstování, než kolik této ropy ušetří! Všechny tyto nesmyslné dotace snižují produkci skutečně potřebných potravin. Žádná z porevolučních vlád nepochopila strategickou a zároveň krajinotvornou důležitost zemědělství a jen ministr Lux v Klausově vládě za zemědělce skutečně bojoval.

     Nevěřím politickým stranám, které slibují nesplnitelné. Obávám se, že když politici budou občany přesvědčovat, že mají nárok na zcela bezplatné (ze stávajících daní placené) vzdělání, zdraví a důchod, tak si lidé těchto výhod vůbec nebudou vážit a nebudou se chovat zodpovědně. Ostatně už dnes si mnozí lidé těchto výhod vůbec neváží! Bude zcela nezbytné připlatit si na špičkové vzdělání, na nadstandardní léčení, na dřívější odchod do důchodu a na vyšší-důstojnější- penzi. Toto všechno ze stávajících (už tak vysokých) daní nebude možné do budoucna zajistit.  Nemám u politiků rád lhaní, plané sliby, demagogii a populismus. Chci abychom více mysleli na naše děti a vnoučata, než na nás samotné.

     Já osobně budu volit TOP09.

Můžeme mít všichni tisíce připomínek k fungování EU, ale nevidím žádnou jinou alternativu k plnohodnotnému členství v EU, kterou musíme ovlivňovat.

 

Autor: Jiří Rod | neděle 8.10.2017 21:16 | karma článku: 23,31 | přečteno: 855x
  • Další články autora

Jiří Rod

I já jsem nespokojený s politickou situací u nás

Dlouhá léta se zajímám o politiku a pozorně sleduji naši politickou scénu. A musím přiznat, že i já - jako jeden z těch, kteří fandí našemu polistopadovému demokratickému dění - cítím určité rozčarování.

20.9.2017 v 17:20 | Karma: 37,16 | Přečteno: 3779x | Diskuse| Politika

Jiří Rod

Proč se nechat urážet od premiéra a ministra financí?

Premiér Sobotka v minulých dnech spolu s ministrem financí Babišem za poslední týden několikrát opakovali v médiích, že je konečně třeba zavést pořádek, protože zaměstnanci platí daně a podnikatelé daně neplatí

11.12.2016 v 14:07 | Karma: 40,01 | Přečteno: 1915x | Diskuse| Společnost

Jiří Rod

Doopravdy ví pan Foldyna, kde bylo zlo a kde bylo dobro?

Tak pan Foldyna z ČSSD nám s otevřenou náručí přivítal "Putinovy motorkáře", protože on ví, odkud přišla svoboda a kde bylo zlo. Je to tak doopravdy?

9.5.2016 v 6:55 | Karma: 22,79 | Přečteno: 761x | Diskuse| Společnost

Jiří Rod

Za růst státního dluhu může Špidla se Sobotkou, žádný Kalousek

Zřejmě si voliči ČSSD nepamatují, ale v době vlády premiéra Vladimíra Špidly a v době, kdy byl ministrem financí náš "největší" ekonom Bohuslav Sobotka byly přijaty zákony, které zvýšily důchody, zvýšily sociální podpory a všemožné dávky a zvýšily platy státních zaměstnanců. Tyto všechny výdaje byly nad možnosti české ekonomiky a byly uzákoněny pod heslem: "Zdroje jsou". V době jejich vlády byly navíc veřejné státní zakázky téměř bez kontroly.

15.9.2013 v 18:05 | Karma: 40,86 | Přečteno: 4045x | Diskuse| Politika

Jiří Rod

Co na to Energetický regulační úřad

Lámu si hlavu nad změnou dodavatele plynu. Zjistil jsem však, že změnou dodavatele v podstatě nic nezměním. Přemýšlím a napadá mě, zda spíše nezměnit stát ve kterém žiji. Prozatím však zkusím rozvinout diskusi na téma vývoj cen plynu za dobu posledních 25ti let.

7.5.2013 v 21:41 | Karma: 28,22 | Přečteno: 999x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1749x
Nechci být lhostejný k věcem, které mě znepokojují. Je to ekonomika, politika, náš vztah k životnímu prostředí a podobně.

 

Seznam rubrik