Co na to Energetický regulační úřad

          Lámu si hlavu nad změnou dodavatele plynu. Zjistil jsem však, že  změnou dodavatele v podstatě nic nezměním. Přemýšlím a napadá mě, zda spíše nezměnit stát ve kterém žiji. Prozatím však zkusím rozvinout diskusi na téma vývoj cen plynu za dobu posledních 25ti let.            

Procházel jsem vyúčtování dodávek plynu do mé domácnosti za  posledních 25 let, které si poctivě schovávám.  A nevěřím svým očím a propočtům. Pro ilustraci uvádím cenu plynu v mé domácnosti přepočtenou na poslední roční spotřebu, která činí cca 1350 m-3. Uvádím i cenu v Kč/m-3 včetně měsíčních poplatků a průměrnou světovou cenu na světových burzách s uvedením krátkodobých výkyvů do maxim. Pro jednoduchost uvádím cenu postupně po 5ti letech:

 

  Vím, že jsme v porevolučním období přecházeli z plánované, centrálně řízené ekonomiky na tržní a že mi mnozí řeknou, že porovnávám neporovnatelné. Nemyslím si ale,  že  osmnácti  až dvacetinásobné zdražení plynu pro domácnosti za těchto 25 let je úměrné vývoji světových cen zemního plynu, které se za tuto dobu (opominu-li extrémní výkyvy) zvýšily (v dolarech) jen dvojnásobně!

      Velmi by mě zajímalo, co mi na to řekne  někdo z Energetického regulačního úřadu!

Autor: Jiří Rod | úterý 7.5.2013 21:41 | karma článku: 28,22 | přečteno: 999x