Rostou!!!

Chci říci, že houby rostou na Svatém Kopečku u Olomouce. Má to jeden problém: Svatý Kopeček je výběžkem Jeseníků, takže zabírá přibližně sto kilometrrů čtverečních (10 x 10 km) Pokud nevěříte, zkuste si trasu Svatý Kopeček - Radíkov - Posluchov - Hlubočky - Lošov - Svatý Kopeček. Pravděpodobně vás budou bolet nohy i pozítří. Takže nikoliv kde, ale co. (Není to problém: všude.) Pouze u toho na závěr bude prosba:

Moje obvodní lékařka mi zjistila patnácticentimetrového Bürgera v levé noze. Utěšila mne, že mi nohu uřízne až někdy později, protože teď potřebuje nůž na vykuchání kuřete k večeři. Tu v perexu popsanou trasu stejně zvládám, takže pro vás to nebude problém.

Najdete zcela určitě: Hřib plstnatý, hřib žlutomasý (babku), u níž vás ovšem čekají dva problémy: V důsledku vlhkého počasí nedonesete domů hříbky, ale slepenou mokrou kouli. Druhým problémem je jejich až příliš časté napadení plísní. Chce to, se opravdu pozorně podívat na jejich rourky. Opravdu vzácně, ale přece jen, se dá najít hřib smrkový. K nalezení jsou i bedly vysoké. Rostou o něco později, takže objevíte pravděpodobně především bedlová mláďátka s ještě uzavřenými klobouky. Ujistěte se, že mají středy klobouků jednolitě hnědé, své obvyklé vybarvení ještě nestihly. Nemusíte se bát záměny s muchomůrkou tygrovanou, na celé uvedené trase nerostla ani jediná.

Bude se vám to zdát neuvěřitelné, a i já sám jsem byl překvapen, ale hned na několika místech vyrostly žampiony opásané - prakticky největší a nejchutnější žampiony, které u nás rostou. Ani těch žampionů se nemusíte bát z obavy před záměnou s muchomůrkou citronovou nebo hlízovitou. Stačí se podívat na patu třeně. Jestliže nemá cibulovitou hlízu, je to naprosto bezpečně žampion.

Tu a tam roste nějaká holubinka. Ty časy, kdy bylo holubinek jako máku, jsou ovšem dávno pryč, takže opravdu platí to tu a tam. Pokud je přece jen sbíráte, dejte si na Svatém Kopečku trochu pozor. Jejich vybarvení nemuisí tak úplně odpovídat obrázkům v atlasech. Takže: zkusit uždibnout kousek třeně. Pokud vám nezůstane v prstech cůpek ale žmolek, je to holubinka. Pak ještě rozžvýkejte maličký kousíček klobouku. Není hořky, není štiplavý a pálivý? Pak to nejspíš bude holubinka namodralá nebo mandlová a klidně si na ní můžete večer smlsnout.

Konečně ta spojená s prosbou: Někdy začátkem sedmdesátých let takřka vymizely lišky obecné. Pamatujete na ta žlutá kola nahloučených lišek v tehdejších lesích? Zdá se, že se vzpamatovávají, protože jsem jeich slabý odlesk našel. Opravdu jen slabý. Pokud na ně rovněž narazíte, prosím, nechte je dozrát a vysemenit. Sejdeme se nad nimi za rok. Dnes stále ještě patří mezi ohrožené druhy.

Páni myslivci, něco si od vás vypůjčím: Lesu zdar!!                                       Antonín Robin

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert Brinda | středa 3.9.2014 0:18 | karma článku: 9,16 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Robert Brinda

Vzpomínka na protistátní puč.

12.3.2020 v 8:26 | Karma: 4,89

Robert Brinda

17. listopad na Národní.

18.11.2019 v 11:38 | Karma: 34,31

Robert Brinda

Elon Musk na Marsu.

17.11.2019 v 11:26 | Karma: 8,24

Robert Brinda

Uže puskali Gavla?

12.11.2019 v 13:37 | Karma: 10,78