Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TH

A já si vždy myslel, že to je z "My Day" , tzv. "můj den " smrti, pomozte mi to odvrátit... :)

0 0
možnosti
Foto

Cestina uz je zdevastovana latinou a nemcinou, nemyslite? ;-)

0 0
možnosti
Foto

Když už jsme u té češtiny, tak mě vadí zejména zvěrstva typu: "budu se soustředit" místo "soustředím se" a "koupil jsem to čtyřikrát levněji" místo "koupil jsem to za čtvrtinu ceny". Ten češtin ale dostávala do frak. Aby mi za chvíli nemluvila jak Massa Bob. ;-(

1 0
možnosti
Foto

Ten příval anglicismů je pochopitelně částečně způsoben masívní globalizací. Ostatní jazyky s tím bojují taktéž. Je jen na nás jak si dokážeme náš jazyk ubránit.

Problém vidím v tom, že slova nemají úplně stejné významy, takže když si nějaké přivandrovalé slovo v určitém kontextu sedne přesněji, tak má i mnoho rodilých mluvčích tendenci ho používat.

Jo, a facelift není líčení. Je to kosmetická operace prováděná za účelem omládnutí.

3 0
možnosti
Foto

Mayday je odvozeno z francouzského m´aider=pomoz mi.

4 0
možnosti
LJ

Slyšel jsem hádanku: Ve které české větě je třikrát za sebou -če- . Odpověď byla: Hospodyňka nachytala kluky na švestkách a volala na ně, "Mje neučečeče, vy gizdi." Víte, jakým nářečím mluvila?

1 0
možnosti
Foto

Nevím. Ale zato vím proč pláče čečenský bojovník.:-)

1 0
možnosti
RP

Mayday nepochází z angličtiny. Je to uměle stvořené slovo (pravděpodobně na základě francouzštiny) s výslovností zvolenou tak, aby bylo nepřeslechnutelné v radiové komunikaci vedené v cizím jazyce a ještě zarušené šumem. Správná výslovnost je "mejdej".

3 0
možnosti
Foto

Batˇ, THAT´S RIGHT;-) Majdej- Majdan, Mejdej- mejdan8-o:-/ Cokoli z toho může být počátkem i koncem lecčeho ;-)

0 0
možnosti
Foto

Nos-nosnice, Eda - edice, úl- ulice,... Proč tolik ,,změn"? Některé hlavně technické výrazy asi nemají adekvátní podobu v češtině, posléze ,,zdomácnějí".Mnohé z těch ostatních jsou ,,návnadou", a to značně úspěšnou a funkční, jako ukázka toho, býti ,,IN".

A kdo neví, nezná, či dokonce neuznává, ten je ,,absolutely down", žeRv8-o;-DI kdyby třikrát volal ,,MAJDEJ", nedovolá se;-)

0 0
možnosti
BT

a stožár je polovina dvěstěžáru že?

1 0
možnosti
Foto

Tak to vyprávěl mistr Vojta, Hurvínek to měl takto: STOŽÁR, TO JSOU DVA PADESÁTIŽÁRY;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik