Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kosmas! Kosmas! Kosmas!

Vzhledem k tomu, že napsal obsáhlou kroniku, je zřejmé, že Kosmas uměl číst a psát, možná dokonce i počítat, takže byl na svou dobu vzdělaný muž. To, že znal latinu není tak důležité, znalost latiny byla pro duchovní osoby samozřejmostí. Vzhledem k této znalosti zřejmě četl Vulgatu, když ne celou Bibli, pak aspoň první knihu Pentateuchu - Genesis. Za jehjo nedostatek můžeme považovat, že neměl ani potuchy o zeměpisu, a také v té době ještě nebyl znám výraz "stěhování národů".

Také měl bujnou fantazii. Proto nechal Slovany postavit Babylonskou věž a pak je vypravil na pouť přes celou Mezopotamii k Černému moři. Odtud zřejmě kolem celého pobřeží Černého moře do Povolží,nakonec od Volhy do České kotliny. Asi ho ani nenapadlo, že nechal Slovany cestovat několik tisíc kilometrů, zřejmě pěšky a zatraceně pomalu, protože hnali cestou svá stáda, což byl kromě lovu tenkrát pro ně jediný droj obživy. Ve skutečnosti jen parafrázoval knihu Exodus a praotcem Čechem napodobil Mojžíše.

Měli jsme a máme pochybnosti o existenci předhistorických Přemyslovů uvedených v kronice jmény: Přemysl, Nezamysl, Mnata, Vojen, Mnislav, Křesomysl, Neklan, Hostivít, protože doba jejich vlády od poloviny šestého století do druhé poloviny devátého století bezmála 30 roků na každého z nich. Porovnali jsme ji s dobou vlády raně historických Přemyslovců a vyšel nám průměr něco přes 20 let, tedy téměř o 10 roků méně. Mimo kroniku uvedená zmínka o Libuši kolem roku 710 naši úvahu vyvrátila, protože pak by se obojí průměry takřka shodovaly.

Uvedené datum je ovšem krajně nejisté, protože lze pochybovat o existenci postav Krok, Kazi, Teta, Libuše. Soudí se, že byli kelského původu, při čemž Krok se snad správně jmenoval Grogg, Gragg, nebo Crocco, a jeho dcery zřejmě rovněž měly keltská jména. Kosmas naznačuje, že Kazi, Teta, i Libuše byly čarodějnice, Krok však mohl být keltský žrec, lépe řečeno druid, Kazi, Teta a Libuše pak mohly být kněžky. K pochopení jejich role asi stojí za to si přečíst Stewartové romány o kouzelníku Merlinovi, které celkem přesvědčivě dokumentují nikoliv, co druidi a kněžky uměli, ale co si o jejich schopnostech lidé mysleli. Pokud by Libuše byla reálná postava, musela by tedy splňovat a spolu s ní celý Krokův rod dva předpoklady: Rod by po dobu nejméně sedmi staletí musel zachovávat svůj rodokmen, v němž by v každé generaci se museli rodit i synové i dcery, jejich kultovní úloha by musela být dědičná a u obou pohlaví pečlivě předávána potomkům.
 Vzhledem k tomu, že by Krokův rod mohlo představovat jen několik jedinců v protikladu k staleté množstevní přesile nejdříve Germánů a potom Slovanů, je něco takového takřka nemyslitelné. Odpůrci těchto pochybností mohou argumentrovat tím, že existují trosky Tetina hradu Tetín, že na Tetíně žila kněžna Ludmila a rovněž tam byla zavražděna. Samotný hrad Tetín je však mnohem pozdějšího data, i když je archeologicky dokázáno, že v podhradí bylo slovanské hradiště, ale jeho založení je datováno do pooviny devátého století, tedy až těsně před Bořivojovým nástupem vlády.

I samo nastolení Václava na knížecí stolec má svá úskalí. Teorie tvrdí, že se Václav narodil roku 905 a Boleslav roku 912. Stal by se tedy pražským knížetem šestnáctiletý nebo sedmnáctiletý až po ozbrojeném zásahu Arnulfa Bavorského. Již obě uvedená data jsou pouze jednou z několika verzí, podle většiny z nich však platí, že svatý Václav byl Vratislavovým synem z jeho prvního manželství, kdežto druhorozený Boleslav by měl být synem Drahomíry.

Kniha Emilie Bednářové Vršovská čest se dějově opírá jak o Kristiána tak o Kosmu, jejím leitmotivem však je představa, že Vršovci vlastně byli následníci Kroka a jeho dcer včetně jejich ideologie. Tu by měla představovat myšlenka rituální sebevraždy, ať již spáchané vlastní rukou či rukou cizí. Vršovci by tedy měli být něo jako keltští žreci a dané vraždění či sebevraždění by mělo patřit mezi jejich povinnosti. Jako nejvyšší žrec či druid by měl každý Vršovec být nejbližším poradcem knížete, a pokud padla povinnost sebevraždy na knížete, měl případně být tou cizí rukou. Vražda svatého Václava měla být takovou sebevraždou (z vůle Václavovy), provedenou Boleslavem. Účelem takové rituální oběti mělo být odvrácení nebezpečí, hrozícího společenstvu, za něž byl obětovaný opovědný. Jsou náznaky, že v keltském prostředí byla tato ideologie aplikována, ale ve slovanském prostředí je naprosto neznámá.

                                                                                                  Antonín Robin

 

Autor: Robert Brinda | pondělí 10.2.2014 10:34 | karma článku: 8,29 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Robert Brinda

Vzpomínka na protistátní puč.

Není nejmenší pochyby o tom, že šlo o trestný čin. není pochyby o tom, že byl naplánován a řízen z nenápadného pozadí. Není pochyby o tom, že jeho cílem bylo svržení vlády.

12.3.2020 v 8:26 | Karma: 4,89 | Přečteno: 128x | Diskuse| Miniblogy

Robert Brinda

17. listopad na Národní.

Je to k smíchu nebo k pláči, když profesor politologie nerozumí politice? Předseda ODS pan Petr Fiala na Národní poskytl novinářům "improvizované" interview.

18.11.2019 v 11:38 | Karma: 34,31 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Politika

Robert Brinda

Elon Musk na Marsu.

Je pravda, že Mars je potencionálně jediný kolonizovatelný objekt v sluneční soustavě. Souvisí s tím ovšem celá řada problémů, jedním z nich pak je, že atmosférqa Marsu obsahuje pouze 0,6 % kyslíku.

17.11.2019 v 11:26 | Karma: 8,24 | Přečteno: 253x | Diskuse| Věda

Robert Brinda

Šmejdovství je mimořádně výnosný byznys.

Před několika roky jedna organizace v Litomyšli vypsala anketu na zjištění nejvýhodnějšího dodavatele elektrické energie a plynu.

15.11.2019 v 14:43 | Karma: 11,83 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ekonomika

Robert Brinda

Uže puskali Gavla?

Protože jsem byl za socialismu tak trochu "politisch verdächtig" vyslooužil jsem si svou první zahraniční dovolenou až v roce 1988.

12.11.2019 v 13:37 | Karma: 10,78 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik