Pražský nesmyslný bizár - zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti

Tento nesmyslný paskvil byl prezentován jako nástroj pro boj proti narušitelům veřejného pořádku. A já se s Vám podělím, jak to chodí v praxi. 

  Květnová úprava, vzešlá z dílny STAN, konkrétně pana Hlubočka, nyní zdržujícím se na Pankráci (avšak z jiného důvodu, než pro tento paskvil), a podpořená TOP 09 a Praha Sobě ještě dále tento zákaz rozšiřuje. Jak už jsem zmínil, tento zákaz byl prezentován  především jako nástroj proti narušitelům veřejného pořádku, ne proti slušným lidem. 

Ctituji: „Vyhláška je primárně zaměřena na lidi, kteří se kromě popíjení dopouštějí také závadového chování a ruší ostatní obyvatele. V takových případech zákaz umožňuje městským strážníkům je pokutovat,“ uvedl Hlubuček.

Já se nyní s Vámi podělím o své dojmy a konkrétní zkušenosti. Takže můj dojem je ten, že to poslední, co chce velká část, když ne většina, policistů nebo strážníků řešit, je uřvaná parta rozjívených ožralů - ať turistů nebo místních. To je čistě můj dojem, který jsem získal na základně vlastního četného pozorování. Jo, bezdomovcům se občas bloček vypíše, ale nějaká pokuta pro bezdomovce, který je už dekádu v insolvenci a často nemá ani tu občanku, tak to je asi to poslední, co mu vadí. Nehledě, že většina z nich si prostě krabicák přeleje do nealko flašky a myslím, že strážníci asi většinou nekoštují.

A nyní, co jsem viděl v reálu. Naprosto klidný a slušný seniorský pár si dává malé pivo na lavičce na Uhelném trhu, výsledkem je strážník vypisující bloček. Dále aktuální zážitek z Václaváku, v horní polovině náměstí v levém pruhu blikající maják auta městské policie, za nimiž se hromadila další auta. Co se děje? Asi dopadli nějakého drogově závislého zloděje, kterých je Václavák plný. Ne, zákrok je veden proti, na první pohled, dvěma bezproblémových dámám, asi ve věku 40 let, které si dovolily sednout a otevřít si lahvinku Frisca (0,33 ml - 4,5 % alkoholu). Dámy v udivení pokorně předkládají své doklady strážníkovi, který s důležitostí vyplývající z jeho majestátu, začíná vypisovat blokovou pokutu, asi aby si před spaním mohl sám sobě říct, "Dnes jsem nežil zbytečně". Pro ještě lepší pocit absurdity si ještě představte dopravní chaos díky zablokovanému jízdnímu pruhu, dále pak nespočet pivních zahrádek na chodnících doslova všude po městě, plných dost často opravdu hlučných a opilých lidí a korunu tomuto bizáru dala tlupa narkomanů s volně pobíhajícími psy, která bez povšimnutí prošla opodál. A Praha byla zase o něco bezpečnější!

 

Autor: Robert Šimeček | sobota 6.8.2022 17:13 | karma článku: 37,62 | přečteno: 1232x