Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrat do reality - Ukrajina

Výhled na budoucí vývoj ruské agrese vůči Ukrajině je mnohem horší, než by se na první pohled mohlo zdát, zvlášť, když média ochotně na poptávku čtenářů vytvářejí obraz skoro na hlavu poraženého Ruska.

 Novináři krmí publikum divokými teoriemi typu Putinova smrtelná nemoc, připravovaný státní převrat nebo dokonce očividnými nesmysly typu Šedý přízrak (pilot, který prý sám sestřelil 6 letadel ve vzdušném souboji). Tohle bych chápal u ukrajinských médií, které se snaží povznést morálku obyvatelstva, ale u našich bych očekával trochu nadhledu a objektivních informací. 

  Faktem je, že Putin hrubě neodhadl situaci a nevyšel mu jeho plán bleskové války a obsazení Kyjeva/Ukrajiny bez větších potíží, tak jako tomu bylo v roce 2014 na Krymu. Ukrajinská armáda klade tuhý odpor, nicméně faktem je, že Ukrajina přišla o většinu svého pobřeží a Rusové jsou za Dněprem u Mykolajivu, nedaleko od Odděsy, a to není vůbec dobrá zpráva, protože Ukrajina pobřeží a své přístavy životně potřebuje.

  Nyní se chystá druhá část války a to boj o Donbas, podle komentátorů to má být úplně jiný styl boje, než se vedl doposud. Půjde o velký frontální útok s masivním nasazením těžkých zbraní a letectva, co bude spíš připomínat boje v 2. světové válce, než guerillovou válku a to úplně nehraje do karet Ukrajincům, takže je dost pravděpodobné, že Rusové získají další území. A teď je otázka co bude dál... Ukrajinci ani Rusové se v žádném případě nevzdají dobrovolně Krymu ani Donbasu. Takže tu reálně hrozí válka až do úplného "vítězství". Ukrajina nemůže podepsat mír za tak ohromných územích ztrát a Rusko si zase nemůže dovolit nepokračovat ve válce, pokud si bude Ukrajina dál nárokovat to, co jí bylo Ruskem ukradeno. 

  Rusko je nyní v situaci, kdy v podstatě už nemá co ztratit, protože překročili všechny myslitelné hranice. Takže pokud získají i Donbas a výrazně oslabí Ukrajinskou armádu, tak prostě budou pokračovat dál. Možná pomalu, ale jistě. V médiích stále slýcháme o mezinárodní izolaci Ruska a o jeho kolabujícím hospodářství, ale faktem je, že proti Rusku stojí hlavně Západ a to ještě s různou mírou intenzity. Země jako Čína, Indie ho spíše podporují a většina světa zůstává minimálně neutrální. Ruská ekonomika závislá na vývozu surovin není příliš zasažena, naopak spíše profituje z válkou vyšponovaných cen. Jejich elita si dál užívá blahobytu a obyčejný Rus bude hrdě trpět pro vlast, koneckonců už zažil mnohem horší období.

   Pro Putino Rusko je celkem jedno, jestli svého cíle dosáhne za měsíc, dva nebo za rok a jestli jim nevyjde fáze jedna, protože těch fází bude klidně tucet. Dalším faktorem je čas, i lidé na Západě za chvíli začnou vnímat válku na Ukrajině jako nový "normál" a postupně zprávy z Ukrajiny zapadnou mezi těmi ostatními. A pokud by Putin nebyl schopen ani tak ovládnout Ukrajinu, tak ji bude chtít minimálně dostat ekonomicky zcela na kolena a udělat z ní nestabilní ořezaný a padlý stát, který nebude mít sílu na odvetu. Pro nás to znamená minimálně další masivní příval uprchlíků, kteří tu většinou zůstanou na stálo, než že by se vraceli do okupované části nebo do ekonomicky zničené země, což by bylo ovšem téma na další blog. 

  Putin už zašel tak daleko, že jeho jediná alternativa je celková výhra, ať to stojí, co to stojí a Rusko na tento druh války zdroje bohužel má a drtivá většina Rusů za ním stojí bez ohledu na nějaké ekonomické ztráty. A v tomto módu může Putin operovat nejenom měsíce, ale možná i roky. 

   Čiliže já budoucí vývoj za současných podmínek nevidím dobře. Samozřejmě nic není rozhodnuto a Ukrajinská armáda překvapila a může překvapit i u Donbasu. Ale nyní už opravdu potřebují těžké zbraně a pomoc Západu mi v tomhle přijde minimálně rozpačitá. Např. když mělo Polsko předat dva tucty svých starých Migů, tak je chtělo dát alibisticky nejdříve USA na jejich základnu v Německu a ať je předají Ukrajincům sami, takže z toho nakonec sešlo úplně a to je Polsko největší hard-liner. O invazi se ví už přes dva měsíce, to je doba, za kterou by se dala vycvičit obsluha alespoň pro některé těžké zbraně západní výroby, ani to se nestalo. Ještě na začátku února byla invaze pro většinu absurdní výmysl a i nyní je většina lidí pod vlivem mediální masáže (kterou ovšem zároveň sami vyžadují) přesvědčena o jasném ukrajinském vítězství, ruské prohře a kolapsu jeho ekonomiky, protože tahle představa je příjemnější, než si byť i připustit možnost odlišného vývoje. A toto vyhýbání se realitě z pohodlnosti a zjednodušování nás dovedlo tam, kde jsme, a dovede nás možná ještě dál.

 

 

Autor: Robert Šimeček | sobota 9.4.2022 15:58 | karma článku: 28,18 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Robert Šimeček

Pro 28 % ukrajinských dětí ve věku 6-14 let není u nás zajištěno základní vzdělávání.

Když jsem si tuto informaci přečetl, zůstal jsem naprosto v šoku. Považuji za naprosto skandální, pokud stát dětem nezajistí ani základní vzdělání.

11.4.2024 v 16:24 | Karma: 17,71 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Válka na Ukrajině prý potrvá minimálně ještě dalších 10 let

Takto halucinoval ředitel Odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu zahraničí Počuch v titulním článku Idnes. Tato představa značí základní nepochopení toho, jaká je nyní na Ukrajině situace a hlavně kam to celé zatím směřuje.

5.8.2023 v 18:30 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost

Robert Šimeček

Velká jarní ofenziva blábolení narazila na tvrdou realitu

Se značnou dávkou skepse jsem celé jaro četl články, kde se všichni předháněli v popisu, jak drtivě úspěšná a rychlá bude chystaná ofenziva. Jeden by řekl, že by bylo záhodno vystřízlivět, ale blouznění a blábolení pokračuje dál.

3.8.2023 v 16:37 | Karma: 36,95 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

Černochová - hattrick blábolů dovršen, už to musím okomentovat

Tato dáma je opakovaně zcela mimo a ukazuje svoji naprostou nekompetentnost a mentální nedostatečnost. A přitom rozhoduje o zbrojních zakázkách za desítky či možná stovky miliard korun. Níže tři fatální selhání pro Vás obrázek.

28.7.2023 v 17:17 | Karma: 44,29 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Ostatní

Robert Šimeček

"Nájemné prý letí nahoru, protože lidé nyní preferují nájem místo nákupu bytu." Vážně? :D

Experti za 15-20 dkg vlašáku, za pomocí Ctrl+C/V novinářů, zamořili mediální prostor dalším nesmyslem, který je pak papouškován dalšími experty za 10-15 dkg vlašáku. Já níže zadarmo vysvětlím, proč je to nesmysl.

26.11.2022 v 13:09 | Karma: 26,27 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  13:30

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 17,71
  • Průměrná čtenost 1757x
Zajímám se o dění okolo sebe a snažím si utvářet svůj vlastní názor. Moje myšlení se časem vyvíjí stejně jako můj pohled na většinu věcí.

Seznam rubrik