Migrační mega tsunami na obzoru

Všichni jsme šokování ruským zákeřným přepadem Ukrajiny a jedeme na vlně ukrajinské euforie. V zápalu emocí nevidíme/neřešíme to, co s určitostí přijde. Evropa zažije masivní uprchlickou vlnu, nesrovnatelnou s tou v roce 2015.

 Scénáře jsou jenom temné nebo vysloveně černé. Rusové možná nejdou tak rychle, jak si představovali, ale postupují a budou dál postupovat. Ale ať se stane cokoliv, tak jisté je to, že Ukrajina už v tak špatné kondici, bude zcela na kolenou, či ještě níže a nebude to vskutku dobré místo pro život. V době největší migrační krize v roce 2015  přijala Evropa 1,25 mil uprchlíků během roku. Nyní v podstatě během týdne opustilo Ukrajinu milion uprchlíků. A to je teprve úplný začátek, válka bude teprve gradovat a s tím i uprchlická vlna, která se jenom tak nezastaví. Už nyní je jasné, že počet uprchlíků z Ukrajiny bude nejméně 5 milionů, ale spíše mnohem více!!  

 Jenom do Česka dorazilo během týdne 50 000 uprchlíků, což je ještě vstřebatelné množství. Další týden dorazí minimálně stejný počet, stejně jako v dalších týdnech. Za měsíc tu bude 200 000+ uprchlíků, což už je trochu jiné kafe a hlavně ani potom nelze očekávat, že ta vlna ustane, spíše naopak. Budou přicházet další a pak také příbuzní a známí těch, co tu již jsou. Krátkodobě najdeme místo, kde je ubytovat, ale co pak? Pro takové množství lidí bude zapotřebí například obrovské množství bytů. Nyní většina z nás jede na vlně solidarity s Ukrajinou, ale jak dlouho budeme v tomto opojení? Já říkám měsíc, či dva a pak se nálada klidně může začít obracet, hlavně pokud budou ceny dál růst a bude "blbá" nálada, což považuji za velmi pravděpodobné. Jsme Češi a dost často jdeme ode zdi ke zdi.

  Nikde jsem nezaznamenal žádné oficiální vyjádření, kolik je Česká republika ochotna a schopna přijmout uprchlíků a případně na jak dlouho. Západní Evropa má dost starostí ještě z té minulé uprchlické vlny a jsem zvědavý, co nám odpoví na naše případné apely na solidaritu ohledně přerozdělování uprchlíků. Německé odbory už nyní žádají o kontrolu hranic s Českem a Polskem, aby se předešlo tomu, co bylo v roce 2015.  Masivní migrační vlna způsobí opět rozkol v EU, což je zase v zájmu samotného Putina, takže mám obavu, že on tu vlnu bude ještě přiživovat.

  Byl bych rád, aby jsme si my i naši politici byli tohoto vědomi a z čisté euforie se nestala za pár měsíců akorát frustrace, že tu máme něco, co zase a opět nikdo nečekal.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert Šimeček | sobota 5.3.2022 13:05 | karma článku: 41,92 | přečteno: 5807x