Zapomenuté výročí

Kdo si neváží vlastní historie, ten nemůže vědět, kde právě je, a nemá ani představu, kam vlastně jde. Ještě hůře je na tom ten, kdo vlastní minulost nezná, a proto si ji ani nepřípomíná. Je tomu patnáct let ...

K 01.01.2003 byly zrušeny okresní úřady. Koncem května uplyne pětiměsíční výpovědní lhůta vyhozených okresních úředníků.

Je to patnáct let, ale mnoho z nás už si na okresní úřady ani nevzpomene! Přitom právě na nich začínala občanská svoboda. Tam se učili volení starostové bojovat se státem, spolupracovat s jinými obcemi, řešit národnsotní spory, umožnit spolkový život, neblokovat hospodářský rozvoj ... Ach zlatá doba české samosprávy začala rokem 1848 a skončila rokem 1912.

Okresy sice zůstaly, ale okres bez okresního úřadu je jako hákový kříž bez háků. Říp bez Praotcem, Sudety bez Sudeťáků nebo česko bez české vlády.

Ruku na srdce: I tam byla korupce, neschopnost, intriky, jánabráchismus, plýtvání, strach z rozhodování, populismus. Ale byly to neřesti naše, takové známé a místní, nebyly přespolní, nebyly ani z Bruselu, ani z Moskvy, ani Z prahy, ani z hradce Kárlové nebo z Ostravy. A měly by nám chybět.

 

Autor: Richard Neugebauer | úterý 29.5.2018 13:15 | karma článku: 10,81 | přečteno: 589x