Za kolik procent mého majetku stojí moje čest?

Trestně stíhaní lidé by asi  byli schopni obětovat všechny hmotné statky za to, aby si udrželi svobodu. Ale jak je to se ctí? Kolik procent majetku jsem ochoten obětovat za čest?

"Brusel" rozhodl, že dotaci 100 milionů Kč na inovaci toastů pekárny PENAM neproplatí. Český stát ji firmě už proplatil. Protože ji stát z "Bruselu" nedostane proplacenou, zaplatili jsme ji my všichni z našich daní. Co bude dál?

Ministerstvo průmyslu a obchodu zadalo expertýzu (která má dokázat, že Brusel nemá pravdu). Proč tuto studii zadává Ministerstvo průmyslu a obchodu? Proč prostě  nevymůže dotaci zpět (jak by to udělalo u kterékoli jiné firmy) a nenechá důkazní břemeno na straně dotované firmy? Ať se s českým státem, potažmo s "Bruselem" soudí PENAM. Proč se tím zdržuje Ministerstvo? 

Žebříček nejbohatších "Čechů" (myšleno nikoli etnických Čechů, ale občanů České republiky - to je rozdíl) má na prvních místech tyto osoby:

1. Zesnulý Petr Kellner: 293 miliard Kč

2. Radovan Vítek: 86 miliard Kč

3. Daniel Křetínský: 78 miliard Kč

4. Andrej Babiš: 77 miliard Kč

5.Karel Komárek: 71 miliard Kč

6. Pavel Baudiš (Avast): 51 miliard Kč

Buďme rádi, že miliardáře máme. Investují v zahraničí a přivádějí peníze sem. Každá země potřebuje bohaté elity. Nepochybuji také o tom, že i všichni ostatní miliardáři jsou podobní vykukové a dravci a snaží se vytřískat peníze, kde to jde. Jinak by ve světě bussinesu ani neobstáli. Na rozdíl od Babiše ovšem nejsou předsedy vlády. U předsedy vlády bych očekával, že řekne:

"Nesouhlasím se stanoviskem Bruselu, ale nechci zatěžovat český rozpočet - zvláště teď v době obrovských deficitů. Penam peníze českému rozpočtu vrátí. Vím, že to vracení mi stejně nepomůže. Vrátil jsem celou dotaci Čapího hnízda  a žádné politické body mi to nepřineslo. Jde ale o elementární slušnost."

A už by nedodal nahlas, že 100 milionů je 0,12% jeho celkového majetku. Průměrný Čech má majetek  390.000,- Kč. Pro průměrného Čecha by taková vratka znamenala 506,- Kč. Stály by vám ty tahanice za 506,-Kč? 

Douška:

Umíte si představit, co by udělal finanční úřad, kdyby to nebyl PENAM ale nějaká "cizí" firma? Obstavené firemní i osobní účty, okamžitá kontrola a zabavení účetnictví, plomby na majetek firmy, plomby na majetek jednatelů, trestní oznámení na jednatele a osobní hmotná odpovědnost jednatelů!?  

Autor: Richard Neugebauer | pondělí 21.6.2021 8:38 | karma článku: 41,29 | přečteno: 4505x