With us gone, other species will have a chance to recover

Usiluje o mezinárodní ohlas a chtě se vyhnout i jiným problémům, uvádím zásadní otázku anglicky. Nebojte, dál to bude česky a hlavně stručně! A tak nějak lidsky!

Často slyšíme výzvy, aby lidstvo zapomnělo na egoismus a bralo více ohledy na druhé. Lidé se musejí změnit. Musejí na sebe být více hodní! Kapitalismus je příliš brutální! Komunistický socialismus byl také špatný, moc byrokratický a postavený na monopolu moci komunistické strany.

Řeknu vám, že jsem skeptikem. Nevěřím, že se člověk změní "k lepšímu". Člověk se takovým, jaký je, v důsledku úspěšného vývoje. Musel být dravý a bezohledný. Ti dobráci a milí lidé vymřeli. Podlehli konkurenčnímu boji.

Neříkám, že neexistuje pokrok. Zatímco v době kamenné by náčelník tlupy prostě v případě nedostatku pozabíjel nadbytečné děti, aby neprojídaly vzácné zásoby, i když děti byly jedinou jistotou budoucího přežití tlupy, dnes už to neděláme. Jak se asi choval ke starým, "nepotřebným"? 

Dnes se staráme i o staré a nemocné a děti jsou pokladem jimž bychom obětoval všechno. Ekonomický rozvoj nám umožňuje věci, o nichž jsme ještě v polovině minulého století mohl jenom snít. Ale ve své podstatě je to jen zjemnění stále stejného principu. Boj trvá dál. O partnery, o moc, o peníze, o suroviny,o pozici ve smečce. Jen se kultivoval.

Na druhou stranu já a spolu se mnou většina nevěříme ani těm, kdo se snaží chovat skutečně altruisticky. Jednou z takových skupin je "Hnutí za dobrovolné vyhynutí lidstva". Ti hlásají že lidstvo je přemnožené  a mělo by dobrovolně vyhynout, v mírné formě zredukovat svůj počet. Brání snad funkcionářům tohoto hnutí jen vrozené pokrytectví, aby se radovali ze současné pandemie?

Ne. Situace se zhoršuje neustále. Afrik měla v roce 1990 asi 630 mil. obyvatel. Dnes má více než dvojnásobek: 1,3 miliardy (Asie 4,6 mld. a všichni ostatní 1,9 mld.). V roce 2050 bude v Africe žít 2,5 mld. obyvatel a v roce 2100 to budou 4,3 mld. Kam až může tento počet narůst, než se hladovějící sta miliony vydají do světa drancovat?  Kdo je zadrží? Turci? Ruská armáda? Americké superdrony,

Jaké je řešení? Pracuje na něm někdo? Samotní Afričané očividně ne. Krize ještě není dost hluboká.

Autor: Richard Neugebauer | pátek 3.4.2020 10:15 | karma článku: 9,06 | přečteno: 241x