Vyčištěno

Právě letos, sto let po převratu, si uvědomujeme, že jsme dosáhli úspěchu, o němž se Františku Palackému nebo Masarykovi ani nesnilo. 

Miloš Zeman se posmívá Romům, že nedokážou se ani přihlásit k vlastní národnosti. Proč by nemohl? Už si vyzkoušel, že může úplně všechno. Vždyť platí slovy klasika: K vítězství nabubřelosti a zla stačí málo: Aby slušní lidé mlčeli. 

Neřeším tady pracovní morálku Romů. S tím mohl Zeman něco udělat jako vládní politik. Teď jenom plká. Řeším národnosti. Při příštím sčítání lidu 2021 už se v dotazníku nemusí stát na národnost ptát. Zaprvé je tato otázka je v moderní době, zadruhé žádné národnosti tu už asi nebudou a zatřetí nemusí se stát konečně otravovat s nějakou národnostní politikou (na kterou vydává vláda celkem asi 50 milionů Kč). Pomyslíme-li si, že ještě v roce 1918 tvořili Češi asi polovinu obyvatelstva Republiky československé. 

Vím, namítnete, Němci si za to můžou sami, Slováci jsou na Slovensku atd., ale žijeme 73 let po válce. Žádná národnost už existenci Čechů neohrožuje. Největší menšinou jsou Slováci (koneckonců mají i premiéra, ale ani ten se k tomu příliš nehlásí, pokud zrovna není na Slovensku) - možná i půl milionu. Ty ani za menšinu nepokládáme, jsou nám jazykově blízcí a rozptylují se hlavně ve velkých městech, nepotřebují vlastní školy a stačí jim Slovenský dům v Praze. Jedinou menšinou na svém staletém území jsou Poláci na Těšínsku. Ti mají svoje školy, noviny i kulturu. Němců je původních asi 18.000 a nově přistěhovaných asi 25.000. Ale téměř nikdo z nich nežije v obci svých předků. V padesátých letech se potichu provedla akce "Rozptyl". Rozdělily se rodiny a děti se násilím čechizovaly. Taková genocida není omluvitelná, ale v kontextu Studené války snad pochopitelná. jsou sta tisíce, Mnoho je i Vietnamců. Maďaři, Chorvati, Rusové, Bělorusové nebo Bulhaři jsou asi odsouzeni k asimilaci.    

Realita je taková, že když přijedou zástupci evropské Charty pro menšinové a regionální jazyky, je velmi obtížné na jednání s nimi nějaké zástupce menšin vůbec dostat. Musejí, na rozdíl od evropské delegace a českých úředníků, být v práci, aby se uživili. Zatímco český stát má na každou agendu tisíce úředníků a i v době plné zaměstnanosti platíme celé úřady práce, národnostním menšinám nedává na provoz ani korunu.  

Vulgární nacionalismus už je jenom sprosťárnou do hospody, ne na Pražský hrad. Ten totiž patří nám všem, i českým Slovákům, Maďarům, Ukrajincům, Němcům, Vietnamcům ..., 

A tak dnes, 29 let ve svobodné zemi se jiné národnosti dočkaly jen dvou reakcí:

- naprosté ignorace: Za dvacet devět let jsem od prezidenta nebo předsedy vlády nejen neslyšel žádné povzbudivé slovo. Nezajímají je vůbec,

- urážek:  Nejen vůči Romům. Vždyť Zeman nazval sudetské Němce paušálně vlastizrádci. Když bychom dokumentovali, že ne všichni, už vidím, jak to vtipně komentuje, že je rád, že se seznámil s těmi 10%, co byli proti. Přitom volit ve volbách do Říšského sněmu v prosinci 1938 byla úplně stejná vlastizrada jako volit Ústavodárné shromáždění Republiky československé po "vlastizradě" císaře v říjnu 1918. To by ale byl oheň na střeše, kdyby mu to někdo řekl!    

Není ostudou lidí, že se nehlásí ke své národnosti, je to ostudou jejich státu, tzn. jeho politických elit. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Neugebauer | sobota 6.10.2018 9:04 | karma článku: 13,95 | přečteno: 720x