Sudetoněmecký den zrušen

Je s podivem, jak málo v souvislosti s pandemií zaujala zpráva o aktuálním dění nejvýznamnější národnostní menšiny v dějinách naší země ...

Zákaz přeshraničního pohybu bude trvat nejméně do konce školního roku. Senioři se budou bát cestovat ještě dlouho poté. 

Epidemie Corona Viru a s ní související restrikce znamenají, že se ruší mnohé hromadné akce sportovní, kulturní, společenské i národnostní. Gorolské slavnosti polské menšiny budou až koncem léta. Do těch je ještě daleko. 

Ale menšina, která měla pro společenský pokrok na našem území zásadní význam již od 13. století, utrpí velkou ránu. Setkání naší německé menšiny - Sudetoněmecký den - bylo letos naplánováno do Řezna  na Svatodušní svátky (pro pohany: letos to vychází na 29.-31.května).

Rozhodnutím Sudetoněmeckého krajanského sdružení byl zrušen. Zrovna letos, kdy si připomínáme smutné 75. výročí od tragického konce této národnostní skupiny.

Do příštího roku řady účastníků, mnohdy narozených ještě ve staré vlasti, jistě notně prořídnou právě v důsledku nakažením corona virem. O to hůře to neseme my, ti, kteří ve staré vlasti zůstali. Doufáme, že nás náš stát, ve kterém platíme daně z příjmu a z nemovitostí, sociální a zdravotní pojištění a koneckonců i DPH z každého rohlíku, za nemožnost účasti odškodní, případně uspořádá pro nás, zbylé sudetské Němce náhradní Sudetoněmecký den v tuzemsku. Předem děkujeme! 

Autor: Richard Neugebauer | pátek 27.3.2020 14:43 | karma článku: 14,27 | přečteno: 858x