Příště dostane Výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava

Proč si pořád dávat broušené sklo nebo vejce od Fabergého, že? Putinův dar Zemanovi byl nápaditý. Třesu se, co dostane Zeman příště!?!?!?!?

Putin daroval Zemanovi český opis Obnoveného zřízení zemského. Je to originální počin v několika ohledech:

1. Proč si pořád dávat jen broušené sklo, že?

2. Někdo si musel dát tu námahu a opis (údajně v Německu) sehnat, objednat a zaplatit (nejspíš z ruského federálního rozpočtu. Kdo to schválil?)

3. Co je to vlastně za dar? Po porážce stavovského povstání na Bílé Hoře všechny rozhodovací pravomoci skončily v rukou českého krále a římskoněmeckého císaře Ferdinanda II. On to byl, kdo nařídil popravu "27 českých pánů" na Staroměstském náměstí roku 1621. Roku 1627 tento král vydal bez souhlasu sněmu jakousi psanou ústavu Českého království a roku 1628 Moravského markrabství. (Pro tehdy ještě nerozdělené Slezsko platil jiný, v něčem svobodnější režim, ale o tom se u nás neučí). Pozitivní na tomto Ferdinandově kroku bylo, že byla stanovena písemná pravidla pro řízení země. Horší už to bylo s těmito pravidly samotnými:

- místo volby krále se z Českého království stala dědičná monarchie,

- královským městům zbyl na sněmu pouze jeden hlas, ostatní města neměla žádný,

- povoleno bylo pouze katolické náboženství,

- němčina byla nadřazena češtině,

- zemské úředníky mohl jmenovat pouze panovník.

4. Co dá Putin Zemanovi příště? Výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava, který vydal Hitler také bez jakékoli účasti české politické reprezentace?

 

Autor: Richard Neugebauer | čtvrtek 23.11.2017 8:14 | karma článku: 15,57 | přečteno: 744x